nlc.hu
Egészség

Fontos összefüggést találtak a súlyos covid-fertőzés és az Alzheimer-kór között

Összefüggést találtak az Alzheimer és a súlyos lefolyású Covid-fertőzés között

A friss felfedezés új kezelési módszerek, gyógyszerek kifejlesztését eredményezheti.

Londoni kutatók fedezték fel azt a gént, amely növeli az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, illetve, amely a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyásához vezet – írja a 24.hu

Az OAS1 jelű gén jelenléte a szervezetben 3-6 százalékkal fokozza az Alzheimer kialakulásának rizikóját, ugyanakkor fontos szerepet tölt be a súlyos Covid-fertőzések lefolyásában is – az érintetteknél akár 20 százalékkal is magasabb lehet a súlyos fertőzés kockázata. 

 A University of London által kiadott sajtóközlemény szerint a felfedezés új gyógyszerek kifejlesztését teheti lehetővé, amelyek mindkét esetben segíthetnek a kockázatok mérséklésében. A kutatók szerint ezzel lehetőség nyílhat az Alzheimer-kórban szenvedők állapotának javulására, de akár megelőzhetővé is válhat a betegség megjelenése, akárcsak a koronavírus-fertőzés esetében. 

A kutatást vezető dr. Dervis Salih szerint az Alzheimer-kór esetén a koronavírus-fertőzéssel együtt járó gyulladásokhoz hasonló tünetek jelentkezhetnek, amelyek hátterében hasonló immunrendszeri folyamatok zajlanak le, mint a Covid-19 esetén. 

Összefüggést találtak az Alzheimer-kór és a covid-19 között

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A szakemberek most további kutatásokat szeretnének végezni, hogy behatóbban megismerjék az OAS1 gén működését.

További friss híreink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top