nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Egy új gyógyszer jelentheti az első sikeres Alzheimer-kór elleni terápiát

Mérföldkő az Alzheimer-kór elleni küzdelemben

Húsz éve nem került sor hasonlóra.

Az Alzheimer-kór a gondolkodási és kognitív funkciók beszűkülésével, később gyors biológiai leépüléssel járó neurodegeneratív kórkép, amelynek egyelőre legfeljebb tüneti kezelése lehetséges, gyógyítani még nem tudják. Ezért is jelentős hír, amiről a brit BBC számolt be, hogy közel két évtizede először engedélyezték az Egyesült Államokban az Aducanumab (más néven Aduhelm) nevű készítmény alkalmazását az Alzheimer-kór ellen. A BBC adatai szerint világszerte több mint 30 millió ember küzd az Alzheimer-kórral, többségük 65 évnél idősebb. Az elmúlt évtizedben több mint százféle potenciális szert vizsgáltak meg a kór ellen, ám egyik sem bizonyult hatásosnak.

A brit közszolgálati csatorna úgy értesült, hogy az Aducanumab nem a kór tüneteit enyhíti, hanem annak kiváltó okait szünteti meg. Egészen pontosan az úgynevezett amiloid nevű fehérjéből álló lerakódásokat lehet kezelni a segítségével. Ezek a lerakódások, vagy szaknyelven amiloid plakkok az idegsejtek körül alakulnak ki.

Az USA engedélyezett egy Alzheimer-kór elleni gyógyszert

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A készítményt már 2019-ben tesztelték mintegy háromezer páciens bevonásával, ám a vizsgálatokat egy időre leállították, mivel úgy találták, hogy a havi egy infúzióként adagolt Aduacanumab nem hozott kézzel fogható eredményeket. Később azonban az amerikai Biogen nevű cég alaposabb elemzésnek vetette alá az így nyert adatokat, és arra jutottak, hogy nagyobb dózisban adagolva a szer hatékonyan képes lassítani az Alzheimer-kór fokozódását.

Bár a készítményt egyelőre az USA hatóságai engedélyezték, már folyamatban van a bevezetése Nagy-Britanniában is, ahol körülbelül félmillió páciens van.

A BBC hangsúlyozza, hogy az Aducanumab nem tekinthető csodaszernek, a készítménnyel kapcsolatban több orvos kifejezte már a kételyeit. Ennek ellenére fontos mérföldkőről van szó, amely komoly lökést adhat az Alzheimer és a demencia kutatásának.

További híreink az orvostudomány világából:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top