nlc.hu
Baba

Járványügyi szabályozások az új tanévben

Iskolakezdés: Nem lesz kötelező a maszk és a testhőmérséklet-mérés sem

Ugyanakkor az iskolakezdés részletes járványügyi szabályai váratnak magukra.

Miközben Ausztriában a tanárokat és diákokat hetente háromszor fogják kötelezően tesztelni koronavírusra  az új tanév első három hetében, függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva vagy sem, addig itthon csütörtök reggelig az intézményvezetők semmilyen tájékoztatást nem kaptak még a tanévkezdésről, és azt sem tudni tervezi-e a kormány, hogy amikor belépnek a gyerekek az iskolába, tesztelik-e őket, ami a szomszédos országokban alapvető.

Iskolakezdés: Nem lesz kötelező a maszk és a testhőmérséklet-mérés sem

Kézi digitális hőmérővel ellenőrzik az iskolába érkező egyik diák testhőmérsékletét a soproni Széchenyi István Gimnázium bejáratánál 2020. szeptember 30-án. Fotó: MTI/Nyikos Péter

Az Emmi ugyanakkor csütörtökön délelőtt kiadott egy közleményt. Ebben is csak néhány dolgot tisztázott:

Az óvodákban és iskolákban sem kötelező a maszk, és már nem kötelező a testhőmérséklet-mérés sem.

A minisztérium azt írja, hogy a tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kéri az iskolákat. Ugyanakkor „miután a sikeres védekezésnek és a magas átoltottságnak köszönhetően már nincsenek érvényben szigorú korlátozások a mindennapokban sem, így az óvodákban és iskolákban sem írnak elő kötelező korlátozó intézkedéseket” – idézi a 444.hu.

A szülőktől továbbra is azt kérik, hogy koronavírus tüneteit mutató gyermeket ne vigyenek közösségbe, a fertőzésben érintett gyermek, felgyógyulásáig nem látogathatja az intézményt.

A minisztérium szerint a mostani tanévkezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, „hiszen a pedagógusok döntő többsége be van oltva, és a 12 év feletti diákok közül is már 168 ezren felvették az oltást”. Ez egyébként nagyjából a 12-17 éves korosztály 27 százaléka.

A Pedagógusok Szakszervezete azonban  hiányolja, hogy a kormány nem indított nagyszabású tájékoztatási kampányt a gyerekek oltásáról. Hiányolják továbbá a tesztelést is, szerintük a hazai iskolákban is rendszeresen tesztelni kellene a tanulókat és a dolgozókat, hogy ki lehessen szűrni a fertőzötteket. 

Bár a kormány jelenléti oktatásra készül szeptembertől, nem kizárt, hogy a negyedik hullám esetleges erősödése miatt ismét át kell állni az online órákra.

Fokozódó koronavírus-helyzet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top