nlc.hu
Életmód

Légszennyezettség Magyarországon

Kezdődik: egyre több magyar városban egészségtelen a levegő

A tél folyamán az egész országban rosszabb szokott lenni a levegő minősége a melegebb hónapokhoz képest.

Budapesten és számos további településeken nőtt a légszennyezettség az országban, olyannyira, hogy négy településen már egyenesen veszélyes a levegő minősége a megnövekedett szállópor-koncentráció miatt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által szombaton közölt adatokat az MTI közölte.

A légszennyezettség egészségügyi értékelése során négy szintet különböztet meg az NNK: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az NNK szombaton már négy települést jelöltek piros színnel: Kazincbarcikát, Sajószentpétert, Nyíregyházát és Dorogot, míg Budapest, Százhalombatta, Tatabánya, Várpalota, Putnok, Miskolc, Oszlár és Debrecen levegőjét is egészségtelennek minősítették.

sajószentpéter szálló por

A Miskolci Fûtõerõmû Kft. kéményei 2014. január 2-án. A levegõ magas szállópor-koncentrációja miatt Putnok és Sajószentpéter levegőjét veszélyesnek, Miskolcét és Kazincbarcikáét egészségtelennek minősítette az Országos Környezetegészségügyi Intézet. MTI Fotó: Vajda János

Ezek mellett tizenegy, mérőállomással rendelkező településen kifogásolt a levegőminőség a szálló por miatt.

Az NNK már pénteken jelezte, hogy a rossz levegőminőség miatt a légzőszervi betegségben szenvedők tünetei tovább súlyosbodhatnak, ezért azt javasolják, hogy ahol veszélyes a levegő minősége, a gyerekek, a várandós nők, az idősek és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők inkább kerüljék a szabadban történő tartózkodást.

Az NNK azt is kéri, mellőzzék a helytelen fűtési módok alkalmazását, valamint a zöldhulladék égetését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top