nlc.hu
Egészség

Durván büntetik a szeméttel való fűtést

Akár börtön is járhat a szeméttel való fűtésért

Felmérések szerint a fűtési szezon kezdetétől nagy mértékben romlik a levegő minősége az országban a háztartási hulladék otthoni égetése miatt.
kályha

Műanyag flakonnal, fóliával, bútorlapokkal, ruhákkal, sőt gumiabronccsal is fűtenek több helyen országszerte. Tiszaroffon emiatt már bejelentést is tettek, mert a helyiek szerint a büdös, fekete füst annyira zavaró, hogy már az udvarra sem tudnak kimenni miatta.

Mint a Tények riportjából kiderül, ez nem csak káros, de veszélyes is lehet. Ráadásul, aki szeméttel fűt, a börtönt is kockáztatja, ugyanis súlyos büntetés járhat érte. A Tények által megkérdezett ügyvéd szerint a hulladék égetése bűncselekménynek is minősülhet. “Amennyiben környezetkárosítás ténye merül fel, akkor az eljáró illetékes hatóság eljárást indít az ilyen módon fűtő személy ellen, és amennyiben a környezetkárosítás olyan mértékű, akkor büntetőeljárás is indulhat vele szemben, aminek akár szabadságvesztés következménye is lehet” – nyilatkozta Dr. Kiskos Péter.

Enyhébb esetben is 300 ezer forintos büntetést kaphatnak azok, akik szeméttel fűtenek.

Kiemelt kép: illusztráció, MTI/Balázs Attila

Ez is érdekelhet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top