nlc.hu
Otthon

Mérgező, ha szemetet égetünk

Ezerszer mérgezőbb lehet, ha valaki fa helyett szeméttel fűt

A tévhitekkel ellentétben nem a szegénység a fő oka, hogy sok helyen szeméttel fűtenek, hanem a tudatlanság, a megfelelő ismeretek hiánya.
Mérgező, ha szemetet égetsz!

A Levegő Munkacsoport szakemberei szerint akár ezerszer mérgezőbb lehet, ha valaki fa helyett szeméttel fűti az otthonát. Pedig a fa sem feltétlenül környezetbarát, nemcsak a kéményen keresztül, hanem a lakásban is mérgezi a levegőt. 

Magyarország egyébként sincs jó helyzetben, ha a légszennyezést vesszük, de a szilárd tüzelés okozta egészségkárosodások szempontjából tényleg sereghajtók vagyunk. Nálunk a második legrosszabb a helyzet az Európai Unióban.

Érthető, ha Budaörsön civil kezdeményezésre az önkormányzat ingyenesen hívható zöld számot indított, itt várják a szeméttel fűtéssel kapcsolatos bejelentéseket. Ha valaki bizonyíthatóan hulladékkal tüzel, azt a rendőrség kivizsgálja, és amennyiben indokolt a bejelentés, jelez a járási hivatal felé és akár háromszázezer forintos is lehet a kiszabható bírság.
Eddig nyolc bejelentés érkezett, büntetést még senki sem kapott.

Tudtad?

  •  A Föld lakosságának 95 százaléka él olyan szennyezett levegőben, amely káros az emberi szervezetre.
  • A legártalmasabb szennyező anyagok elsősorban emberi tevékenységekből termelődnek. A gyárak és ipari teljesítmények mellett óriási levegő- és klímagyilkos a háztartási fűtés és a közúti közlekedés is. 
  • A légszennyezettség ugyanis mindenre hatással van: megrövidíti az életet, növeli az orvosi költségeket, csökkenti a termelékenységet a gazdaságban, károsítja az ökoszisztémát.

Mit tegyünk, ha valaki a környezetünkben hulladékot éget?

 

  • Ha ez nem hoz eredményt, az illetékes kormányhivatal járási kirendeltségénél, illetve az önkormányzatnál lehet bejelentést tenni. (Helyszíni szemlére az önkormányzat illetékesei fognak kivonulni, az eljárás lefolytatására a járás hivatott.) A bejelentő kérheti adataink zártan kezelését, tehát nem kell bosszútól tartania.
  • Vidéken a polgárőrség is intézkedik, bár jogköre nincsen.
  • Hétvégén, illetve munkaidőn kívül a 112-t érdemes hívni.

 

 

(RTL, ClimeNews)

Kiemelt kép:

Foglalkoznunk kell a légszennyezettséggel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top