3 rakott étel, amit még nem kóstoltál

Olga | 2021. November 23.
A rakott ételek reneszánszukat élik, egyszerűen elkészíthető főfogások készülhetnek így, melyeket egy tepsiben megsüthetünk.

A rakott ételekből sosem elég, szerencsére a magyar konyha meghatározó szereplői, gondoljunk csak a rakott krumplira, rakott kelkáposztára, vagy bármire, amiben egymásra rakott rétegekkel hozunk létre egy fejedelmi lakomát. Most olyan rakott ételeket mutatunk, amiket jó eséllyel még sosem kóstoltál, de helyük van az asztalon.

Pulykás pesztós rakott kenyér

Hozzávalók:

A pesztóhoz:

A rakottashoz:

A rakott kenyeret ki kell próbálni! (kép: Youtube/Tasty)

Elkészítése:

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy zöldségdarálóval elkészítjük a pesztót egy perc alatt. Levágjuk a kenyér tetejét, egy éles kés és kanál segítségével egy darabban kiszedjük a kenyér belét. Ezt a kenyérbelsőt kilapítjuk egy sodrófával, mindkét oldalát megkenjük az olvasztott vajjal, majd betoljuk a sütőbe 10 percre, hogy aranybarnára süljön. A lyukas kenyérbe elkezdjük a rétegezést: az alját megkenjük a pesztóval, rátesszük a mozzarella felét, jöhet a paradicsom fele és a pulykamellsonka fele, majd a bacon fele. Erre tesszük rá az aranybarnára sütött kenyérbelet, és fordított sorrendben megismételjük a rétegeket: bacon, pulykamellsonka, paradicsom és sajt. Végezetül megkenjük pesztóval a sajtot és a kenyér tetejének az alját, amit ráhelyezünk a kenyérre, és 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Sörös rakott krumpli

Hozzávalók:

A töltelékhez:

A tetejére:

A krumplipüré teszi különlegessé (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

Először a tölteléket készítjük el: egy nagy serpenyőbe tesszük a darált húst, apróra vágott zöldségeket, gombát, fűszereket, és lefedve főzzük 15 percig. Ezután tesszük bele a barna sört és a Worcestershire szósz, majd újabb 10 percig főzzük sűrű keverés mellett. Végül a kevés vízben elkevert kukoricakeményítőt is hozzáadjuk és egy percig hagyjuk összerottyanni. A tetejére való krumplit meghámozzuk, kockázzuk, megfőzzük, majd a vajjal, sóval, borssal, tejjel és a hagyma kétharmadával pürét csinálunk belőle. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy tűzálló tálat kivajazunk, az aljára tesszük a tölteléket, betakarjuk a krumplipürével és betoljuk a sütőbe 10 percre. Tálalás előtt megszórjuk a rakott krumplit a maradék újhagymával.

Babos, kolbászos rakott krumpli

Hozzávalók:

A krumpli alatt sült kolbász vár (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy sütőbe is tehető serpenyőben megpirítjuk a felkarikázott kolbászt, amikor már szép barnára sült, kiszedjük egy tányéra. A krumplit héjával együtt vékonyra felszeleteljük és egy réteget teszünk belőle a serpenyő aljára, sózzuk, borsozzuk, rárakjuk a konzerv bab egyharmadát, majd a sült kolbász harmadát, megszórjuk a petrezselyem és a sajt harmadával is. Ezt még kétszer megismételjük, az utolsó réteg a krumpli és a sajt legyen. Addig sütjük, amíg aranybarnára sül a tetején a sajt.

Források: 1, 2, 3

Mi lesz a desszert?

Exit mobile version