nlc.hu
Életmód

Az ISS meglékelésének oka

Szerelmes volt, ezért ütött lyukat az amerikai asztronauta a Nemzetközi Űrállomásba

Legalábbis az orosz média három év után ezt állítja

Kiderült: nem baleset, hanem szabotázs okozhatta a Nemzetközi Űrállomáson keletkezett rést, méghozzá nem is akármilyen motivációval – írja a Qbit.

Három éve, 2018 szeptemberében léket kapott a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz egysége. A sérülést a földi irányítók vették észre, miközben az asztronauták az igazak álmát aludták. A Szojuz MS-09 nevű orosz egység akkor még csak két hónapja volt az ISS része. A lék nem volt rögtön életveszélyes, de ha két hétig észrevétlen maradt volna, már veszélyben lett volna az állomás és a rajta szolgáló három asztronauta: egy német, egy orosz és egy amerikai. A katasztrófát a német geofizikus lélekjelenléte előzte meg: amíg jobb megoldást nem találtak, Gerst a hüvelykujjával fedte be a lyukat. A legénység így sikeresen teljesítette a misszióját és csak a hathónapos küldetés végén, 2018. decemberében tértek vissza a Földre.

ISS, Nemzetközi Űrállomás, asztronauták

Az akkori legénység balra Serena Auñón-Chancellor (fotó: Mikhail JaparidzeTASS via Getty Images)

Akkor még úgy tűnt, az aprócska meteorit becsapódása okozhatta, a Roszkozmosz – az orosz média közreműködésével – idén felmelegítette az esetet, és 2021 áprilisában már szándékos károkozásról beszélt. Bűnösként az amerikai űrhajósnőt, indítékként pedig az asztronauta állítólagos idegösszeomlását, később pedig az ISS-en az egyik kollégája iránt táplált beteljesületlen szerelmét nevezték meg. Arról nem szólt a fáma, hogy az orosz hírgyár szerint az orosz vagy a német űrhajós rabolhatta-e el Auñón-Chancellor szívét. A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint a NASA asztronautája mindenesetre azért lékelhette meg az ISS-t, hogy hamarabb hazatérhessen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top