nlc.hu
Életmód

Egyoldalú szerelem

“Tényleg beleszerettem, de kiderült, hogy ő csak kedvel”

Nehéz helyzetben minden édesanya, aki szeretne elválni, de anyagilag ki van szolgáltatva a partnerének. Az anyagi függőség főleg azokat a nőket érinti, akik kisebb gyerekekkel vannak otthon, ráadásul olyan a szakmájuk, amit nem tudnak interneten keresztül heti pár órában elvégezni. Olvasónk is ilyen édesanya, megtett mindent azért, hogy a partnerének megfeleljen, mégis, szembe kell néznie a fájdalommal, hogy vége. Olvasói levélre válaszolunk.

Olyan házasságban éltem, amiről kiderült, hogy egyoldalú volt: én tényleg szerelmes voltam belé, de ő tavaly januárban közölte velem, hogy csak kedvelt. Kétgyerekes édesanya voltam, amikor megismerkedtünk, túl a 30-on. Elfogadtam, hogy férfi létére szeret női harisnyát hordani, akár szex közben is, és eldobva a női büszkeségemet, én is felvettem. Teljesen véletlenül kiderült, hogy rendszeresen jár prostihoz, a részletező telefonszámlán megtaláltam a telefonszámokat. Ő ezt tagadja. Próbáltam neki megfelelni, úgy érzem, ha csillogó gyémánt lennék, akkor se lenne velem elégedett. Közös gyerekünk is született a házasságunkból, és anyagilag ki vagyok neki szolgáltatva, hiszen a három gyerek mellett nem tudok több munkát vállalni. Nagyon fáj, ami történik velem, se éjjelem, se nappalom, az öngyilkosság is megfordult a fejemben. Nem tudom magam egyedül eltartani, a gyerekeket sem, mi lenne a legjobb döntés ebben a helyzetben?

– az olvasói levél a csalódásról, a féltékenységről, az önbizalomhiányról szól, bárki, aki egy kicsit is hasonló helyzetbe került az életében, át tudja érezni, mennyire nehéz lehet újrakezdeni az egész életét. Olvasónk előtt ez a nagy lépés áll, érthető, ha bizonytalan, ha nehezen látja meg a helyzetben lévő lehetőséget. Ha neked is van olyan mondanivalód, ami kikívánkozik belőled a párkapcsolatoddal kapcsolatban, ha a szexuális életed problémás, ha a randis tapasztalataid szeretnéd megosztani, ha szeretnél konkrét segítséget kérni, akkor Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Nehéz úgy válni, ha anyagilag csapdába kerülhetünk

Az olvasói levélben az áll, hogy a levél írója minden tőle telhetőt megtett azért, hogy a partnere elfogadja, hogy a kapcsolat tartós maradjon. Már két gyereke volt, amikor megismerkedtek, ez azt is feltételezi, hogy a korábbi házasság tönkrement, nem működött. Az újrakezdésnél általában szempont az is, hogy a gyerekeket elfogadja az új partner, hogy legyen közös jövőjük. Semelyik édesanya nem azzal a gondolattal lép bele egy kapcsolatba, hogy ennek is úgyis vége lesz, hanem tartós partnert remél. Olvasónk is ezt szerette volna, érthetően, azonban lehetséges, hogy szembe kell nézni azzal, hogy talán túlságosan is átlépte a saját határait, olyasmiket tett meg a férfi kedvéért, ami nem őszinte belső késztetésből jött. Erre utal a harisnyás fétisre utaló mondat a levélben, illetve az is, hogy mindent megtett, de a partner ezzel sem elégedett.

A levél írója csapdában érzi magát, és jogosan, azonban mint minden csapdahelyzet, ez is rejt magában lehetőségeket. Az anyagiak az egyetlen oka annak, hogy még benne maradt ebben a kapcsolatban, így ez az, amit elsősorban rendezni kellene. Bárhol is él, érdemes végiggondolni, hogy milyen kisebb munkát tudna bevállalni, ami a gyerekek mellett heti pár órában nem lenne megterhelő. Ilyen lehet az, ha például táskák javítását vállalná a környéken, esetleg az időseknek segítene bevásárolni, orvoshoz menni, esetleg gyerekekre vigyázni például. Ha volt a gyerekkorában valamilyen hobbi, legyen az sport vagy zene, akkor azokat magánórában oktathatná olyan gyerekeknek, akik ennek örülnének: tánc, jóga, meseolvasás, gyöngyfűzés, nyelvórák, bármi lehet. 

szerelmi csalódás

Forrás: Getty Images

Érdemes a közösségi oldalakon olyan csoportokat keresni, ahol édesanyák kisebb vállalkozásokba kezdtek, onnan is lehet ötleteket szerezni, miből lehetne annyi pénzt keresni, hogy tovább tudjon majd olvasónk lépni. A meglévő frusztrációt és fájdalmat tehát inkább arra kellene terelni, ahol ezek a nehéz érzések erőt adhatnak valami újnak: az önfejlesztésnek. Ez lehet a jó irány abból a nehéz élethelyzetből, amiben olvasónk van. Amennyiben a partner erőszakos, fizikailag bántalmazó, fontos tudni, hogy lehetőség van akár arra is, hogy az Országos Kríziskezelő Szolgálattól segítséget kérjen telefonon. 

A depressziós érzések, a befordultság, a fájdalom mind annak a jelei, hogy tehetetlennek érzi a helyzetet. A tehetetlenségben segíthetnek a barátok, a szülők, rokonok, fontos lenne az ő társaságukat keresni, minél több időt velük tölteni. Ha van rá lehetőség, akkor valamelyik rokonhoz költözzön oda a gyerekekkel, és ha megoldható az óvoda-bölcsőde, akkor célszerű lenne azokat is igénybe venni az álláskereséshez. A kudarc érzése hihetetlenül nehéz érzés, édesanyaként az az első program minden nőben, hogy a családot egyben tartsa. Hogy milyen áron, az a legfontosabb kérdés, és hogy mérlegelje olvasónk is, mennyit ér meg a saját mentális egészsége, illetve a gyerekei mentális egészsége?

Amennyiben házasok, célszerű lenne ügyvéddel is egyeztetni, ha nem, akkor is érdemes, hiszen a közös gyerek felügyeletéhez és a vagyonmegosztáshoz is szükség lehet a szakemberre. Ha ennek anyagi okai vannak, akkor nőket segítő alapítványoktól kérjen jogi segítséget telefonon, ma már erre is van mód. A Facebook-csoportok is segíthetnek, több olyan női csoport is van, ahol női ügyvédek is tagok, ők is tudnak válaszokat adni ezekre a kérdésekre.

A levélben azt is olvashatjuk, hogy már az öngyilkosság gondolata is megfordult olvasónk fejében, tehát mentálisan nagyon megviseli mindaz, ami történt: a megcsalások a prostituáltakkal, a hazugságok, a pénzprobléma, a kilátástalanság. Ami történt a kapcsolatban, az bizalomvesztés, és ez már olyan mértékű, hogy nem lehet helyreállítani. A továbblépés jó út lehet, és ha továbbra is mindennaposak az öngyilkossági gondolatok, azonnal hívja a 116-123-es ingyenes telefonszámot – itt segíteni fognak ebben a nehéz helyzetben. Emellett javaslom, hogy a körzeti orvosi rendelőhöz tartozó szakorvosi rendelőben tájékozódjon pszichológus rendelésről, ők ingyen vagy piaci áron aluli pénzért vállalják a terápiát.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

 

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top