nlc.hu
Életmód

Oltatlanság a rendvédelmi dolgozóknál

Sok rendvédelmis még nem kapott oltást, akár tízezren kieshetnek a munkából

Az érdekvédők szerint sok a megválaszolatlan kérdés.

A rendvédelemben dolgozók átoltottsága nagyjából 70 százalékos, és míg az adminisztrációs területeken magasabb, addig az „élesben dolgozók” körében alacsonyabb a védőoltással rendelkezők száma, nyilatkozta a Népszavának Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) munkavállalói oldalának vezetője, Powell Pál. Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnöke is úgy számol, hogy a nagyjából 36 ezer hivatásos rendvédelmi alkalmazott közül legalább 10 ezer nem rendelkezik oltással, míg a 15 ezer rendvédelmi igazgatási jogviszonyban dolgozó és a Munka törvénykönyve szabályai alapján foglalkoztatott munkavállalóból legalább kétezren lehetnek ilyenek.  Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) adatai is azt mutatják, hogy munkatársaik 30 százaléka oltatlan, de a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) ennél rosszabb helyzetről számolt be a hétezer vonulós tűzoltó esetében: ebben a körben csak 60 százalékos az oltottság.

Az érdekvédők szerint a megélhetési gondok miatt sokan végül beoltatják majd magukat, de abban is biztosak, hogy különböző okok miatt még így is rengetegen nem teszik ezt meg. Az érdekvédők rugalmasabb elbírálást kértek, ám állításuk szerint a belügyi tárca azt sem hajlandó megfontolni, hogy kapjanak haladékot az oltásra azok, akik a „vírussal szembeni védettséget mutató antigéntesztet tudnak bemutatni”.

A szakszervezetek hangsúlyozzák, hogy oltáspártiak, de az oltásra kötelező „munkajogi pressziót nem tartják elfogadhatónak”. Különösen, mert a kormány nem tisztázza, hogy

  • a központi költségvetés fizeti-e az illetmény nélküli szabadságra küldött oltatlan munkavállalók egészségügyi járulékát,
  • ez az időszak beszámít-e a szolgálati időbe,
  • garantált-e a korábbi beosztásba visszakerülés,
  • lehet-e más kereső tevékenységet folytatni a kényszerszabadság alatt,
  • a munkavégzés alól felmentett dolgozó jogosult-e a beígért hathavi bérnek megfelelő összegű „fegyverpénznek” nevezett jutalomra, vagy sem. 
Koronavírus elleni oltás

Oltáshoz készítik elő Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagáz a a pásztói Margit Kórházban kialakított oltóponton 2021. december 2-án (Fotó: MTI/Komka Péter)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top