nlc.hu
Életmód

India: Egy asszony 104 évesen tanult meg írni és olvasni

Ez az indiai asszony 104 évesen tanult meg írni és olvasni

Kuttiyamma példája igazolja, hogy sosincs késő valóra váltani egy régi álmunkat.

A BBC készített egy videót arról a dél-indiai államban élő nőről, aki 104 évesen tanult meg írni és olvasni. Kuttiyamma mindig is szeretett volna iskolába járni, sőt az volt az álma, hogy tanár legyen, de korán, 16 évesen házasodott, és a gyerekek, valamint a háztartási feladatok mellett nem volt lehetősége tanulni.

india, nő, olvasás, írás

Kuttiyamma nagyon jól szerepelt a vizsgán (Fotó: Twitter)

A célját azonban nem adta fel, a férje halála után az unokái könyvéből tanult, többször is elolvasta a könyveket, de nem értett belőlük semmit, mint később kiderült, azért mert azok angol szövegezésű tankönyvek voltak. Végül lehetőséget kapott, hogy részt vegyen egy állami programban, és 104 évesen megtanult írni és olvasni.  A vizsgán 100-ból 89 pontot ért el, ami fantasztikus teljesítmény az ő korában. 

Bár Indiában sokat javult az írástudatlanok száma, a törvényi tiltás ellenére még mindig igen népszerűek a hagyományos, gyermekkorban vagy korai kamaszkorban megkötött házasságok. Itt él a világ gyermekkorban (15 éves kor alatt) férjhez adott kislányainak 40%-a, mintegy 24 millió gyermek. Ezek a kislányok igen korán kezdenek szülni, így hogy Kuttiyamma példája is mutatja, kimaradnak az iskolából. Az idős nő azt is elmesélte, hogy a lánytestvérei sem jártak iskolába, így ő lett az első írni és olvasni tudó közülük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top