nlc.hu
Életmód

A szexológus válaszol a melegpornóval kapcsolatban

Attól, ha a férjed melegpornót néz a neten, nem lesz homoszexuális

Van válasz arra, miért néz egy heteroszexuális férfi melegpornót.

Mi a helyzet azzal a férjjel/társsal, aki titokban gay pornó kategóriát néz a neten? Mennyire lehet azt mondani erre feleségként/barátnőként, hogy amelyik férfi a nőket szereti, ilyet biztosan nem néz? Kíváncsiság vagy valami más van mögötte?

A szorongóbb alkatúak hajlamosabbak lehetnek a pornónézésre

Nőként igen nehéz lehet szembesülni azzal, hogy a partner éppen mi mindent néz a neten, milyen képekre önkielégít. Ha ezek a képek igen furcsa kategóriák, akkor sok-sok nő azzal azonosítja a társát, hogy biztos ez kell neki, ez hiányzik, erre gerjed. Holott teljesen más mechanizmus van emögött, sok esetben valóban semmi köze sincs a pornó kategóriáknak ahhoz, ki milyen szexuális irányultságú, milyen szexet szeret a valós életben.

Amikor valaki elkezd pornót nézni, akkor általában keresgél, mindenféle kategóriát. A szorongóbb alkatú emberek sokszor azért nézik, hogy levezessék a feszültséget. A péniszhez való nyúlkálás, annak húzogatása, és a jóleső, megnyugtató érzés, amivel jár, már óvodáskorúaknál is megfigyelhető, vannak gyerekek, akik az otthoni nehéz körülményeket, a szorongó szituációt a fütyijükhöz való nyúlkálással, dörzsölgetéssel vezetik le rendszerszerűen. Ez minden esetben szorongás, nem pedig más. A szorongóbb típusú férfiaknál, aki esetleg hobbijukban, munkahelyükön vagy akár a párkapcsolatukban nem tudják megélni azt a belső nyugalmat, amivel jól lennének, gyakran pornóval vezetik le.

Csakhogy a pornó az a dolog, ami igen furcsán mászik bele az agyba. Ezt leginkább azzal lehetne megmagyarázni, hogy ha megmutatjuk, mi történik izgalmi szempontból nézve a testben. Ahogy elkezd valaki pornót keresgélni alsógatyában vagy anélkül, máris elindítja az agyában az izgalmi szintet: azaz megtalálja azt a szexuális ingert a képekkel, ami felizgatja. Ezek után elkezd magához nyúlni, a stimulálással elérkezik a szexuális izgalomba kerülés szakaszához, amikor már a merevedés is elindul. A következő fázis az úgynevezett plató fázis, amikor egyfajta szinten tartásról is beszélhetünk: a pornót néző férfi hol gyorsabban, hol lassabban izgatja magát, más-más képeket keres, videókat néz, majd egyre intenzívebben zajlik az önörömszerzés.

Attól, ha a férjed melegpornót néz a neten, nem lesz homoszexuális

Fotó: Getty Images

Heteró nők, leszbikus nők is néznek melegpornót…

És elérkezünk ahhoz a bizonyos kritikus ponthoz, ami a pornónézőknél meghatározó, és ami megmagyarázhatja, miért néznek leszbikusok melegpornót, vagy miért néz egy heteroszexuális férfi melegpornót. Ez a szakasz az izgalom fázisában az úgynevezett elkerülhetetlenségi szakasz, ami előrejelzi, hogy hamarosan be fog következni az élvezés, az orgazmus. Azonban ebben a szakaszban már a szexhormonok is intenzíven dolgoznak az agyban, a gerjedelem elég nagy. Ha ebben a fázisban a pornóképek váltanak, és egészen furcsa, hétköznapi aggyal nézve akár gusztustalan képek kerülnek az illető elé, akkor azt baromi izgatónak fogja tartani. Ez pedig erőteljesebb és jobb élvezés érzéséhez vezethet.

A későbbi önkielégítéseknél pedig már akár az addigi képek is kevesek lesznek, így egyre furcsább és furcsább kategóriájú pornók kellenek majd az agyának, hogy elérje a kívánt gerjedelmet. Így lehetséges az, hogy valaki rászokik akár a gaypornóra is.

A gay kategóriájú pornókat bárki megnézheti a neten, és még akár heteroszexuális nők is izgatónak találják, attól függ, kinek milyen látvány az, ami gerjesztő a pornóban. Annak, ami ott látható, semmi köze nincs ahhoz a valós, megélt szexhez, amiben van intimitás, van kölcsönös szerelem, odafigyelés, egymás szemébe nézés. Másról szól, leginkább arról, hogy valaki levezesse a feszültséget, vagy éppen a felgyűlt szexuális vágyával kezdjen valamit, jobb híján. Hogy mennyire nincs köze a szexuális irányultságnak a pornókategóriákhoz, jól példázza az a tény, hogy a világ legnagyobb pornóoldalán, a Pornhubon közzétett 2019-es statisztika szerint a nők legkedveltebb férfi pornósztárja egy melegpornós, Zilv Gudel. Az oldalt néző nők legalábbis 2019-ben az ő nevére kerestek rá a legtöbbször – erről a statisztikát ide kattintva lehet megnézni.

Az, hogy ki mit néz a neten, milyen erotikus könyveket olvas, milyen fantáziával izgatja fel magát, nagy mértékben függ attól, hogy az izgalmi szintjén meddig ment el korábban. Az, hogy mit fogadunk be az agyunkba, milyen képi világgal erősítjük a szexuális gerjedelmet sokkal inkább meghatározza, ilyen kategóriákban keresgélünk, mint az, hogy milyen a szexuális irányultságunk. 

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top