nlc.hu
Életmód

Elhízás és aultápláltság Magyarországon és a világban

Ebben a mutatóban az elsők között vagyunk Európában, és ez nem jó hír

Lakosságarányosan egyre többen küzdenek túlsúllyal itthon.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) legújabb jelentése szerint az európai országok között hazánk az élmezőnyben végzett, ami az elhízottságot illeti. A legtöbb túlsúlyos ember – vagyis akinek a testtömeg-indexe legalább 25 – továbbra is Máltán él: itt a lakosság 28,9 százaléka elhízott, az Egyesült Királyságban 27,8 százalék, míg Magyarországra Bulgáriát (25), Csehországot (26) és Írországot (25) is megelőzve, 26,4 százalékos elhízási arány a jellemző. Az adatok szerint 2000 óta dinamikusan nő az elhízott magyarok száma: míg 21 éve a lakosok 19,6, addig 2010-ben a lakosok 23,5 százaléka küzdött már túlsúllyal. A legkevesebb túlsúlyos lakos Dániában és Bosznia-Hercegovinában van,  itt az embereknek kevesebb, mint 20 százaléka küzd súlyfelesleggel, írja a Napi.hu.

Ami pozitívum, hogy Európai Unióban alacsonyak az alultápláltsági mutatók, kontinensünkön ez az érték nem érte el a 2,5 százalékot sem, és Magyarországon is a lakosoknak kevesebb mint 2,5 százaléka alultáplált. Sajnos nagy általánosságban kevésbé kedvező a helyzet, az éhezők száma 7 millióval 22 millió főre nőtt 2020-ra ( amely a lakosság 2,4 százalékát jelenti), a közepesen és a súlyosan éhezőké, akik számára nem elérhető a biztonságos és tápláló élelem, 14 millióval már 111 millióra emelkedett ( a lakosság 11, 9 százaléka).

Még egy adat, ami fontos lehet, az elmúlt 20 évben világszinten javult a helyzet az alacsony születési súly tekintetében, és térségünk sem maradt el ettől a lassú, de pozitív trendtől: a kontinens átlaga (6,9 százalék) a globális érték fele. Magyarországon sem változott nagymértékben a helyzet: míg 2000-ben az újszülöttek 8,6 százaléka, 2005-ben 8,3, addig 2014-ben már 8,7 és 2017-ben 8,8 százalékának volt alacsony születési súlya, hasonló adatokat Görögországban láthatók. A legkevesebb alacsony súlyú újszülött Izlandon, Finnországban, Észtországban és Bosznia-Hercegovinában jön világra.

Túlsúly

Fotó: Pixabay

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top