nlc.hu
Életmód
Ezért akarsz dohányozni, ha alkoholt iszol

Rájöttek a tudósok, miért akarsz rágyújtani, ha alkoholt iszol

A nikotin és a dopamin áll annak a hátterében, hogy néhány pohár ital után nagyon vágyakozol a cigarettára.
Nők koktéloznak

Ha nem dohányzol rendszeresen, viszont nem tudod megállni, hogy rágyújts, amikor alkoholt iszol, akkor jó ha tudod, hogy mindezért az agyad felelős. Jól ismeri ezt az érzést az is, aki már régen leszokott a cigiről, de pár pohár után elviselhetetlen vágyat érez, hogy elszívjon egy szálat.

De mi ennek a jelenségnek a magyarázata? Több dolog is van a háttérben, az egyik, hogy a korábbi nikotinbevitel hatással volt a memóriádra, a másik, hogy a dopamin szintje csökkent.

Dr. John Dani és a Pennsylvaniai Egyetem kutatásai szerint a nikotin jelentősen, akár 200 százalékkal is erősítheti az idegsejtek közötti kapcsolatot, ami erősebb emlékekhez vezet. Azokban az években, amikor dohányoztál és ittál, kellemes emlékeket hoztál létre az agyadban. Ezek az emlékek jönnek elő, ha most alkoholt fogyasztasz, és elkezdesz nikotinra vágyni.

Ráadásul mind az alkohol, mind a nikotin fokozza a dopaminszintet az agyban, ami boldogságérzetet okoz. Emiatt azt gondolhatnánk, hogy az alkohol és a cigaretta együtt még nagyobb boldogságot okoz, ám a kutatások szerint a több pia és cigi nem növeli jobban dopaminszintet.

Dr. Dani szerint az emberek végül még többet isznak és dohányoznak, mert a dopaminszintjüket akarják növelni, ami egyfajta ördögi körforgást eredményez. A szociális dohányosoknak – akik csak társaságban gyújtanak rá – azt tanácsolja, álljanak ellen a csábításnak, mert az alkalmi dohányzás könnyen rendszeressé válhat, és utána nagyon nehéz leszokni róla.

(LadBible)

(Kiemelt kép: Unsplash/Inga Seliverstova)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top