nlc.hu
Életmód

Gyorsfagyasztott sárgahüvelyű zöldbabot hívott vissza az Aldi

Ha vett ebből a gyorsfagyasztott babból, ne egyen belőle

Egy mérgező gyomnövény esetleges jelenléte miatt hívtak vissza egy terméket.

Csattanó maszlag lehetséges jelenléte miatt az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. visszahívja a Gartengold márkajelzésű, 1000 grammos kiszerelésű vágott gyorsfagyasztott sárgahüvelyű zöldbabot. A csattanó maszlag mérgező gyomnövény, amely tropán alkaloidokat tartalmaz, írja az MTI. 

A tropán alkaloidok a Brassicaceae és a Solanaceae (pl. nadragulya, beléndek, csattanó maszlag) illetve az Erythroxylaceae (pl. kokacserje) családokba tartozó növények toxikus hatású, másodlagos anyagcseretermékei. A növény minden részében megtalálhatóak, így a magban is. Eddig több mint 200 tropán alkaloidot azonosítottak különböző növényekben, közismert képviselőjük az atropin, melyet gyógyászati célra is felhasználnak. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be.  A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak. Atropin és szkopolamin határérték jelenleg csak csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos (kölest, cirkot és hajdinát és ezekből származó termékeket tartalmazó, feldolgozott gabonaalapú) élelmiszerekre van megállapítva, írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a 2023.09.30., illetve 2023.08.31. lejárati idővel és L1289S3 M, valamint L1272S1 M tételszámmal rendelkező termékeket ne fogyasszák el. Az érintett gyorsfagyasztott élelmiszer bármelyik Aldi üzletbe visszavihető, a termék árát blokk hiányában is visszatérítik.

Sárga hüvelyű zöldbab

Fotó: Pixabay

 

—–

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top