nlc.hu
Életmód

„Amerika édesapjaként" emlékeznek Bob Sagetre

Bob Saget: a színész, aki megmutatta, hogy egyedülálló apák is léteznek

A Bír-lak főszereplője „Amerika édesapjaként” tette térképre a gyermeküket egyedül nevelő férfiakat.

Vannak olyan színészek, akiknek a képernyőn alakított karakterük a közönség szemében egy életen át összeforr valódi személyiségükkel: ilyen volt Bob Saget. Az amerikai színész, humorista a 80-as 90-es években készült Full House (Bír-Lak) sorozatban a nyakigláb,  takarításmániás Danny Tannert alakította, akit „Amerika édesapjaként” tartottak számon.

Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tragédiát, de a 65 éves Sagetet január kilencedikén, egy jól sikerült stand up műsora után holtan találták szállodaszobájában Orlandóban. Majdnem két héttel a történtek után is egymást érik a véleménycikkek és a celebvallomások arról, milyen nagyszerű ember volt Saget, de talán még érdekesebb, ahogy a közösségi média felületein a hétköznapi emberek vallottak arról, milyen szerves része volt a Full House gyermekkoruknak.

Bír-Lak bob saget Danny Tanner Full House

Bob Saget Oprah Winfrey-nél, 1990 (Fotó: Paul Natkin/Getty Images)

A hazájában és külföldön is nagy népszerűségnek örvendő, igen szentimentális széria azonban nem csak Danny legkisebb lányát, a Michelle-t felváltva alakító Olsen-ikrek, vagy a sógorát alakító John Stamos sármos mosolyával gazdagította a popkultúrát.

Kulturális jelentőségét nemcsak a rendkívül jó humorral megírt párbeszédek és jó színészi alakítások adták, hanem hogy megnyugtató választ próbált adni a gyors ütemben átalakuló amerikai társadalom problémáira. A sorozat akkor próbált új mintával szolgálni, amikor a kétkeresős családmodell vált az új normává, a munkaerőpiacon pedig egyre nagyobb számban jelentek meg a nők, és hatalmas kapacitásbeli hiánnyal és bizalmi válsággal küzdött a gyermekfelügyeleti rendszer. Saget Danny Tanner alakjában mutatta be az egyedülálló apát, aki egy kiterjesztett, atipikus családi modell keretein belül helytáll, és még csak meg sem gyűri az élet.

Nincsen lehetetlen

A sorozat onnan indul, hogy a sportkommentátorként dolgozó Danny Tanner felesége néhány hónappal korábban, egy autóbalesetben meghal. Hogy segítsenek neki felnevelni három kiskorú lányát, odaköltözik hozzájuk előbb a legjobb barátja, Joey (Dave Coulier), majd sógora, az Elvis-kultusz mámorában élő sufni rocksztár Jesse (John Stamos). A kezdeti nehézségek után a pótapák is beletanulnak a gyermeknevelés rejtelmeibe és együtt harmonikus családi légkört teremtenek a lányok számára.

Bír-Lak bob saget Danny Tanner Full House

Jodie Sweetin és Bob Saget (Fotó: ABC Photo Archives/Disney General Entertainment Content via Getty Images)

Danny karaktere roppant szerethető, de az, hogy idealizált, enyhe kifejezés rá. A férfi nagyon stabil, érzelmes apa, aki nem férfiatlan, de nem dominánsan férfias. Határozott, de beismeri, ha tévedett. Bár időről időre előkerül a gyász témája, az átélt tragédiák nem törték meg, nem vált elveszetté, nem nyúlt mesterséges szerekhez, felesége elvesztésének lelki terhét nem terhelte rá a környezetére.  Semmi sem megoldhatatlan, de megjelennek azok a konfliktusok, amik a karrierépítés és a gyereknevelés közt feszülnek, és ha elvonatkoztatunk attól, hogy férfiak töltik be az anyai szerepet, igen konzervatív döntéseket hoznak.

Joey és Jessey például belátják, hogy a gyereknevelés mellett nem tudnak teljes, nyolcórás állást vállalni. Egy másik részben abból adódik dilemma, hogy Jessey és Joey el akarnak menni egyik este kirúgni a hámból, miközben Dannynek egy sporteseményt kéne közvetítenie. A vitát Danny azzal zárja le, hogy elmagyarázza a többieknek, a jelenlegi felállásban a házat egyszerre csak úgy hagyhatja el három felnőtt, ha velük van három gyerek.

„Két felnőtt szabadon távozhat, egy felnőtt is elmehet, egy, kettő, vagy három gyerek is elmehet egytől-háromig terjedő számú felnőttel, de három felnőtt kevesebb, mint három gyerekkel nem mehet el. Értitek?”

A sorozat 1987-től futott 1995-ig, összesen 192 részen keresztül lehettek tanúi a nézők annak, ahogy egy-egy rész 22 perce alatt minden konfliktus megoldódik, legyen szó étkezési zavarról, szívfájdalomról, rossz társaságba keveredésről és társasági nyomásról, traumafeldolgozásról. A három gyerek pedig (a Candace Cameron alakította DJ, a Jodie Sweetin alakította Stephanie és az Olsen ikrek, Mary-Kate Olsen és Ashley Fuller Olsen által felváltva alakított Michell) a nézők szeme láttára nő fel a sorozat közel tíz éve alatt.

Bír-Lak bob saget Danny Tanner Full House

Jodie Sweetin (Stephanie), Bob Saget (Danny), Candace Cameron (D.J.), John Stamos (Jesse), Mary Kate/Ashley Olsen (Michelle) és Dave Coulier (Joey) – Fotó: ABC Photo Archives/Disney General Entertainment Content via Getty Images

Egy televíziós műsorban Bob Saget egyébként viccesen úgy fogalmazott évekkel később, hogy az alapszcenárió, vagyis hogy San Franciscóban három heteroszexuális pasas együtt él és három gyereket nevelnek, tulajdonképpen egy a valóságban aligha elképzelhető és szinte kizárt, hogy legális felállás. A sokszor családbarátnak nem nevezhető humoráról ismert Saget arról is beszélt, hogy több esetben nem tudta nevetés nélkül elmondani a hiper családbarát szövegeit. Így például, amikor úgy kellett elmagyarázni a sorozatbeli gyermekeinek, hogy nagybátyjuk úgy döntött, kiköltözik ideiglenesen a közös házból, hogy „Jesse elszökött otthonról.

A nosztalgiának is megvannak a határai

A sorozat rendkívül csöpögős volt, de egyúttal roppant addiktív, ráadásul nemcsak az Egyesült Államokban, hanem számos külföldi országban is sikere volt, köztünk Magyarországon, ahol egy évtizeddel később mutatták be. Oroszországban még azzal is megpróbálkoztak, hogy a Full House mintájára elkészítsék egy Moszkvában élő család történetét. Ez azonban, hasonlóan valamennyi a sorozat újraélesztésére tett kísérlethez, rövid életű és sikertelen volt.

Az Egyesült Államokban 2016-ban mutatták be a Fuller House (Még mindig bírlak) című folytatást, amelynek alaptörténete gyakorlatilag az eredeti történet egy generációval későbbi megismételve. Az időközben felnőtt DJ három kisfiával visszaköltözik a családi házba miután munka közben életét veszíti tűzoltóként dolgozó férje. Hogy segítsenek az özvegynek, odaköltözik hozzá gyerekkori legjobb barátja és húga. Noha a sorozatot nagy várakozás előzte meg, még a legnagyobb Full House-rajongók is beismerték, hogy a nosztalgiának, bármilyen édes is tud lenni, megvannak a maga határai.

Az eredeti három főszereplő eleve nem volt állandó része a sorozatnak, a világ pedig annyit változott harminc év alatt, hogy DJ története inkább a megrekedés, mintsem a nehézségek legyőzését hirdette. A Fuller House-ra ezért készítői az eredetileg tervezettnél hamarabb pontot tettek.

Bír-Lak bob saget Danny Tanner Full House

Bob Saget és lányai, Aubrey Saget és Lara Saget (Fotó: Bryan Bedder/Getty Images)

Bob Saget, aki a sorozat után az Amerika legviccesebb házi videói című szintén kultikus jelentőségű műsort vezette éveken át, és időközben maga is három lánygyermek édesapja lett, sokáig láthatóan igyekezett magát megkülönböztetni Danny Tanner figurájától. Az idő előrehaladtával azonban, mintha egyre jobban megbékült volna az „Amerika édesapja” szereppel. Így is értelmezhető, hogy a koronavírus-járvány kezdetén podcastet indított Bob is here for you (Bob meghallgat) címmel.

Saget halálának okát cikkünk megjelenésekor még nem közölték. Csak annyit tudni, hogy az idegenkezűséget kizárták. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top