nlc.hu
Életmód

Ritka betegség miatt lecsukódnak a szemei

Ritka betegség ragasztja le a 14 éves Hanna szemeit

Egyik szemével már egyáltalán nem lát a 14 éves lány, akinek egy genetikai betegség miatt leereszkedtek a szemhéjai.
Becsukott szemű lány

Egy ritka genetikai betegség miatt folyamatosan halnak el az izmok a 14 éves Hanna szemében. A lány jobb szemhéja már teljesen leereszkedett, arra a szemére már egyáltalán nem lát, és két milliméter híján a bal szeme is teljesen lecsukódott – írja a Blikk.

A betegség első jelei 2017-ben jelentkeztek a lánynál, de csak több év és rengeteg vizsgálat után sikerült diagnosztizálni a kórt. A betegség neve mitokondriális szindróma, ami a szemizom bénulásával kezdődik. A kislánynál törzsközponti ideggyengeséget állapítottak meg, és 10 százalék esélyt adtak arra, hogy a bénulás megtámadhatja más testrészét is.

A betegségre nem létezik gyógymód. A szemhéjplasztika sem megoldás, mert ha Hanna szemhéjai fel vannak húzva, nagyon erős kettős látása lesz. A lány hetedik osztályos, és vélhetően a Vakok és Gyengénlátók Intézetében kell majd tovább tanulnia. A család bízik abban, hogy találnak majd olyan szakembert, aki segíthet rajtuk.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Unsplash/Motoki Tonn)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top