nlc.hu
Életmód

Tippek időspóroláshoz

Így spórolj órákat hetente!

Az egyik legértékesebb kincs a kezünkben a saját időnk, ezért nem szabad felelőtlenül bánni vele, ahol csak lehet, meg kell spórolni belőle minél többet.

Csak úgy rohan az idő és mi is rohanunk vele együtt, pedig az idő olyan kincs, amit értékelni és őrizni kellene. Onnantól kezdve, hogy beköszönt a felnőttkor, mintha egyre gyorsabban telnének az évek, és néha úgy érezzük, mintha csak úgy folyna ki a kezeink közül a drága idő anélkül, hogy meg tudnánk mondani, mivel töltöttük. Akár órákat is megspórolhatsz hetente, ha megfogadod a következő tanácsokat.

1. Tervezz előre!

Ahhoz, hogy megragadd az időt és az irányításod alatt tartsd, tudatosan kell beosztanod a napi feladatokat és teendőket. Írd össze egy listára, hogy mit kell elvégezned, mellé pedig írj határidőt is, hogy nagyjából mennyi időbe telik majd megcsinálni, amit szeretnél. Az igazán profik ezt a listát minden este elkészítik a másnapi teendőikkel, a még profibbak pedig egy egész hétre előre terveznek. Ez sem nehéz egyébként, csak egy nagy papírlap – vagy egy Excel–táblázat – és alaposan átgondolt teendők kellenek hozzá. Nagyobb távlatokban persze elég hozzávetőlegesen beosztani az időnket és helyet hagyni a váratlan programoknak, hiszen honnan tudhatnánk például vasárnap este, hogy a következő péntek délután kávézni hívnak a kollégák? A szigorú időbeosztás akkor működik jól, ha kellő rugalmassággal tudjuk kezelni.

Fiatal nő ül a konyhapulton

Időspórolás okosan (Kép: Getty Images)

2. Ne rohangálj boltba feleslegesen!

Ha egyszer összeadnánk, hány órát töltünk el a bevásárlással, alapvető élelmiszerek és egyéb szükséges termékek beszerzésével, akkor valószínűleg elsápadnánk az eredményt látva. Az értékes szabadidőből megy a vásárlásra az a rengeteg óra, ráadásul a munkaidő utáni időszakban rendszerint még a sorban állást sem lehet elkerülni. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor még cipelheted is haza a jól megtömött szatyrokat, hogy aztán teljesen kimerülve ledőlj a kanapéra. Szerencsére a mai online világban már nem ez az egyetlen lehetőség a bevásárlásra. Sokkal egyszerűbbé és az időspórolás szempontjából hatékonyabbá teheted a folyamatot, ha otthon, kényelmesen rendeled meg mindazt, amire szükséged van.

Online rendeléskor nem kalandozol fölöslegesen a polcok között, és kedves, erős emberek az ajtódig viszik a kiválasztott termékeket. Ha pedig a heti tervedbe mégis hiba csúszott, elég reggel megrendelned az árucikkeket, amiket már akár aznap kiszállítanak. Az már csak extra hab a tortán, hogy nem árasztanak el feleslegesen bevásárlótáskákkal: ha másképp nem kéred, csak olyan termékeket tesznek szatyorba, amit higiéniai okokból szükséges, ezzel is kímélve a környezetet. Ha időt és energiát akarsz tehát spórolni, akkor az online rendelés kész áldás lesz az életedben.

3. Ne halogass!

Szinte mindannyian a halogatás nagy mesterei vagyunk, pedig ezzel leginkább csak magunk alatt vágjuk a fát, ha az időnk megspórolása lenne a célunk. Több remek trükk is létezik a halogatás ellen, az egyik kedvencünk a kétperces szabály: ha meg tudsz csinálni valamit két perc alatt (például valamilyen házimunkát vagy megválaszolni egy levelet), akkor azon nyomban a legjobb elvégezni. A halogatással ugyanis a kétperces munkákból végül órányi feladatok nőnek ki, ami egyáltalán nem támogatja az időspórolós törekvéseket. Ha pedig a perceknél próbálod megfogni az időt, a halogatás másik szuper ellenszere, ha nem azt tűzöd ki célul, hogy egy hatalmas feladatot elvégzel, hanem csak annyit, hogy öt percig dolgozol rajta. Abban az öt percben hamar ráébredsz, hogy ha már belefektettél ennyi időt, akkor nem hagyod ott a megkezdett munkafolyamatot, csak hogy halogasd, hanem inkább elvégzed, amit még kell. Kis lépésekben, percről-percre így tudsz rengeteg időt megtakarítani magadnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top