nlc.hu
Életmód

Csökkenti a halálozást a mérsékelt kávéfogyasztás

Magyar kutatók igazolták: csökkenti a halálozás kockázatát a mérsékelt kávéfogyasztás

Egy nagyszabású kutatásban a Semmelweis Egyetem a londoni Queen Mary Egyetemmel közösen megállapította, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás csökkenti a halálozás kockázatát.

Napi fél és 3 csésze közötti kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, sőt, a vizsgálati csoportban csökkentette az összhalálozás és a stroke kialakulásának kockázatát is – számolt be a Semmelweis Egyetem a londoni Queen Mary Egyetemmel végzett közös vizsgálatukról, amelynek eredménye a közelmúltban látott napvilágot a European Journal of Preventive Cardiology orvosi szaklapban.

Magyar kutatók igazolták: csökkenti a halálozást a mérsékelt kávéfogyasztás

A mérsékelt kávéfogyasztás – legfeljebb napi három csésze – csökkenti a halálozás kockázatát (Fotó: Unsplash/Brooke Cagle)

A kutatócsoport a brit UK Biobank adatbázisát felhasználva összesen 468 629 olyan felnőtt adatait elemezte, akik a vizsgálat kezdetén nem szenvedtek szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségben. A kávézási szokásokat, valamint az életmódbeli sajátosságokat (dohányzás, fizikai aktivitás) részletes kérdőív segítségével térképezték fel. Adatokat gyűjtöttek az esetleg társuló kardiovaszkuláris kockázati tényezőkről (magasvérnyomás-betegség, cukorbetegség, koleszterinszint) is.

Mérsékelt mennyiségben kedvező a hatása

A 11 évig tartó vizsgálat során a résztvevőket három csoportba sorolták a kávéfogyasztás mértéke alapján:

  • kávét nem fogyasztók: 0 csésze/nap; 22,1 százalék
  • kávét mérsékelten fogyasztók: 0,5-3,0 csésze/nap; 58,4 százalék
  • kávét jelentős mennyiségben fogyasztók több mint 3,0 csésze/nap; 19,5 százalék.

Az összhalálozás terén 12 százalékos, a kardiovaszkuláris halálozás terén 17 százalékos, az újonnan kialakuló stroke terén pedig 21 százalékos relatívkockázat-csökkenést figyeltünk meg a kávét mérsékelt mennyiségben fogyasztók körében, összehasonlítva adataikat azokéval, akit egyáltalán nem fogyasztanak kávét

– magyarázta a kutatás eredményeit dr. Simon Judit, a tanulmány első szerzője, a Semmelweis Egyetem PhD hallgatója.

Megfiatalítja a szívet

A vizsgálat egy résztanulmányában több mint 30 ezer embernél MRI-vizsgálatot (mágneses rezonancia képalkotó vizsgálat) is végeztek. Azt nézték, hogy a rendszeres kávéfogyasztásnak van-e valamilyen hatása a szív struktúrájára és működésére.

Azt találtuk, hogy a rendszeres, mérsékelt mennyiségű kávéfogyasztás előnyös hatással van a szívre, visszafordítja a korral járó szívelváltozásokat

– mondta Maurovich Horvat Pál, a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának igazgatója, a kutatás egyik vezetője.

Akik jelentősebb mennyiségben, napi 3 csészénél több kávét isznak, azoknál negatív kardiovaszkuláris következményeket nem találtak. Igaz, ebben a csoportban olyan előnyt nem lehetett megfigyelni, ami a mérsékelt kávéfogyasztók körében igazolható volt.

Nem mindegy, hogy őrölt vagy instant

Az eredmények szerint nem mindegy, hogy milyen típusú kávét fogyasztunk. „A kutatásban résztvevők közül legtöbben vagy őrölt kávét vagy instant kávét ittak rendszeresen – tette hozzá Zahra Raisi-Estabragh, a Queen Mary Egyetem kutatási ösztöndíjasa. – Miközben az őrölt kávé mértékletes fogyasztása és a halálozási esélyek csökkenése között találtunk összefüggést, ugyanezt már nem tudtuk kimutatni a rendszeresen instant kávét fogyasztók körében. Ennek oka valószínűleg a két kávétípus feldolgozásában keresendő, mert különböző kémiai anyagok mutathatók ki bennük.”

Dr. Steffen Petersen, a Queen Mary Egyetem William Harvey Kutatóintézetének professzora, a kutatás koordinátora hangsúlyozta, hogy a tanulmányban csaknem félmillióan vettek részt, ami nagyon komoly statisztikai erőt biztosít az adatok értékelésekor. Hozzátette, hogy ismereteik szerint ez az eddigi legnagyobb volumenű kutatás, ami a kávéfogyasztás szív- és érrendszerre gyakorolt hatásaira fókuszált. „Az eredmények szerint a mértékletes kávéfogyasztás kardiovaszkuláris szempontból nem káros, sőt előnyös lehet” – összegezte a kutatás megállapításait. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top