nlc.hu
Életmód

Bevezetik a négynapos munkahetet Belgiumban

Újabb ország mondott igent a négynapos munkahétre

A munkaórák száma ezzel azonban nem fog csökkenni.

A belgiumi munkavállalók hamarosan dönthetnek úgy, hogy csak négy napot dolgoznak a héten, illetve nem lesznek kötelezhetőek arra, hogy munkaidőn kívül is elérhetőek legyenek,  nyugodtan kikapcsolhatják telefonjaikat és nem kell a levelekre sem válaszolniuk. Mindez annak köszönhető, hogy a kormány kedden elfogadott egy munkaerő-piaci reformcsomagot.

Nő nyújtózkodik az irodában

Fotó: Pexels

Az új szabályozás szerint ha valaki a négynapos munkahét mellett dönt, akkor félév után visszatérhet az ötnapos munkahéthez, ha azt kedvezőbbnek találja, és a rövidebb munkahét nem jelent kevesebb munkaórát, marad a 38 órás munkahét, de a hosszabb munkanapokat egy plusz szabadnappal kompenzálják, írja a hvg.hu. Hozzáteszik, az intézkedés részeként a szerződéses munkavállalók (mint például az ételfutárok) jogait is bővítik, pontosítva, hogy ki minősül teljesállású munkavállalónak, valamint biztosítást nyújtva munkaköri balesetek esetére.

Pierre-Yves Dermagne gazdasági és munkaügyi miniszter a döntésről szóló sajtótájékoztatón elmondta, a reform egyik fő célja, hogy javuljon az emberek munkahelyi és magánéleti egyensúlya, valamint több időt tölthessenek a gyerekeikkel. Alexander de Croo miniszterelnök pedig megjegyezte, az elmúlt két nehéz év után ez egy innovatív gazdasági lépés, amely egy digitálisabb és fenntarthatóbb jövőt vetít elő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top