nlc.hu
Életmód

A 40. Magyar Sajtófotó Pályázat győztes képei

Kihirdették a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat győztes képeit, ezek azok

Bár enyhülni látszik a koronavírus-járvány, a pandémia idén is sokféleképpen kapcsolódik a nevezett pályaművekhez. Bődey János díjazott sorozata egy apa és gyermekei gyászát mutatja be, miután elveszítették édesanyjukat, míg Móricz-Sabján Simon fotóján egy 93 éves nő szívszorító küzdelmét láthatjuk a koronavírussal

A pályázatra 245 fotográfus összesen 2305 pályaművel nevezett. A MÚOSZ Nagydíját és az André Kertész-nagydíjat elnyerő fotográfus nevét csak a Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján hozzák nyilvánosságra, 2022. április 12-én.

A zsűri tagjai voltak: Szlukovényi Tamás (elnök), a Toronto/London székhelyű Archive of Modern Conflict kurátora, a Reuters volt globális fotó főszerkesztője; Joao Silva, Portugál születésű, a Délafrikai Köztársaságban élő, háborús fotóriporter, a New York Times munkatársa; Donald Weber fotóriporter, a Hágai Királyi Művészeti Akadémia Photography és Society mesterprogramjának vezetője és a Leideni Egyetem PhD kandidátusa; Révész Tamás fotográfus, a World Press Photo pályázat többszörös zsűritagja, a magyarországi Word Press Photo kiállítás szervezője harminc éve; Lois Lammerhuber fotográfus és könyvkiadó, a Festival La Gacilly – Baden Photo alapító igazgatója.

Escher Károly-díj a legjobb, Magyarországon készült hírképért, Hír-, eseményfotó kategória 1. díj:

A koronavírus időszaka

Ápoló fogja egy 93 éves beteg kezét a koronavírussal fertőzött betegek belgyógyászati osztályán a budapesti Uzsoki Utcai Kórházban, 2021. április 7-én. Magyarországon még a legfertőzöttebb országokhoz képest is kiemelkedően magas volt a halálozási arány. A mintegy 10 milliós lakosságból a Covid-19 okozta halálesetek száma átlépte a 40 ezres határt.

Fotó: Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság), 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Fotó: Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság), 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Hír-, eseményfotó kategória 3. díj:

Országúti tragédia

2021 01.13-án, a 4-es főúton, kigyulladt menet közben egy kamion. A sofőr poroltóval megpróbálta eloltani a tüzet. Miután látta, hogy esélytelen, végignézte, hogy porig ég a jármű.

Fotó: Szabolcs László (Ripost) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Fotó: Szabolcs László (Ripost) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Képriport kategória 2. díj:

Délen a helyzet változatlan

A hivatalos kormányzati kommunikáció szerint a 2015 óta több lépcsőben felépített, mintegy 185 km hosszú, műszaki határzár, Európa bástyájaként akadályozza meg a délről érkező menekültáradat schengeni területre való ellenőrizetlen bejutását. A valóság mást mutat. A nyomás a szerb, horvát, román oldalon folyamatosan növekszik és ugyan a kerítés áll, de kijátszható, a határőrizetre fogható ember pedig kevés, a terhelés, amiben a feladatukat végezniük kell, iszonytató. A nappal viszonylagos nyugalmat sejtető táj éjjelente az Egri csillagok nagylétrás csatajeleneteire hasonlít. A csempészek szinte vidám rutinmunkaként, modern leleményességgel szervezik minden éjjel össze a szerb oldalon csapatokat, akiket WhatsApp-on keresztül, időzítve irányítanak a kerítéshez, majd a sikeres átjutás után a magyar oldalra, az 55-ös főúton működő „fekete deszantosok” járműibe, akik nagy sebességgel juttatják át az „ügyfeleket” Ausztriába. A határ szerb oldaláról Ausztriáig tartó „segítség” ára 3000 Euró.

Fotó: Ancsin Gábor (Képszerk.hu) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Fotó: Ancsin Gábor (Képszerk.hu) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Mindennapi élet (egyedi) kategória 1. díj: 

Barátnők

Liza és Irmi közel hetven éve ismerik egymást. Liza (94) a Vígszínház színésznője, Irmi (91) a Vígszínház fodrásza. Ők ketten tűz és víz, ennek ellenére, vagy éppen emiatt, barátnők. Közel laknak egymáshoz és mindennap beszélnek telefonon. Mivel Liza egy ideje nehezebben mozog, Irmi szokta meglátogatni. Mindketten özvegyek, Liza sokat beszél a férjéről, Irmi soha.

Fotó: Hullan Zsuzsa (Vígszínház) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Fotó: Hullan Zsuzsa (Vígszínház) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Mindennapi élet (sorozat) kategória 1. díj: 

Anya éljen, ezt az egy ajándékot kérték karácsonyra

Arról, hogy Magyarországon pontosan hány várandós nő kap oxigént, hányan vannak lélegeztetőgépen, vagy hány császármetszést végeztek, hogy mentsék a magzat és a koronavírusos anya életét, semmilyen hivatalos közlés nincs. Arról sem tudni semmit, eddig hány kismama halt meg, de a halottak listáján időről időre feltűnik a várandósság az alapbetegségek között. Biszak Gábor harmincegy hetes terhes felesége, Erika, az egyik áldozat. Harmadik gyereküket az orvosok császármetszéssel mentették meg tavaly tavasszal. Nimród, Johanna és Boróka most már anya nélkül nőnek fel, és a nagyobbak a maguk módján próbálják meg feldolgozni a történteket. – Petz Erika harmincegy hetes terhes volt, amikor tavaly márciusban elkapta a koronavírust. Tizenhetedikére már annyira súlyos tünetei voltak, hogy a mentők kórházba vitték. Két nappal később annyit írt Gábornak: „császár”. Ez volt az utolsó üzenete.

Fotó: Bődey János (Telex.hu) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Fotó: Bődey János (Telex.hu) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Mindennapi élet (egyedi) 3. díj:

Levitáció

A nyár beköszöntével és a korlátozások feloldásával sokan a tengert választották pihenésük, kikapcsolódásuk helyszínéül.

Fotó: Sánta István Csaba (szabadfoglalkozású) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Fotó: Sánta István Csaba (szabadfoglalkozású) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Emberábrázolás, portré (egyedi) 1. díj: 

Alexandru és Péter

Alexandru és Péter juhászok a marosvásárhelyi, műtrágyát gyártó vegyi kombinát mellett. Marosvásárhely, 2021. március 10.

Fotó: Kerekes M. István (Szabadfoglalkozású) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Fotó: Kerekes M. István (Szabadfoglalkozású) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Emberábrázolás, portré (sorozat) 2. díj: 

Nyakunkon az élet

2017 óta dokumentálom gyermekeim életét, mert fontosnak tartom. Magunknak és az apáknak. A fiam apja 2017 óta van börtönben Magyarországon. A lányom apja is Magyarországon él. 2013-ban gyermekeimmel Angliába költöztem. Ez az album valójában egy családi fotóalbum, nekem, a gyerekeimnek és apukáiknak szól, akik nyolc éve nem részesei gyermekeink életének. Angliában egy kis faluban élünk, ahol a gyermekeim szabadok lehetnek. Képeimen az ő mindennapjaikat, mutatom meg, azokat a pillanatokat, amelyekre mindannyian szeretettel és vidáman emlékezünk.

Fotó: Halasi Eszter (Szabadfoglalkozású) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Fotó: Halasi Eszter (Szabadfoglalkozású) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Művészet (egyedi) 1. díj: 

Neverland főpróba

A Ladybird Studio balerinái a Neverland című mesebalett főpróbáján. Szeged, 2021.11.12.

Fotó: Oláh Tamás (Szabadfoglalkozású) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Fotó: Oláh Tamás (Szabadfoglalkozású) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Művészet (sorozat) 1. díj: 

Szimfónia a romatelepen

A Szimfónia nevű szociális program eredetileg 1975-ben, Venezuelában jött létre, azzal a céllal, hogy esélyt adjon a nyomornegyedekben élő gyermekeknek a kitörésre. Magyarországon először 2013-ban, Monoron, a Tabán nevű romatelepen próbálták ki a módszert, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programjának keretében. A Szimfónia program 2014 szeptemberében, országszerte több helyen, köznevelési intézményekben indult, szociális munkások és zenetanárok bevonásával, majd egy hosszabb szünetet követően, 2020-ban újra elindultak a foglalkozások. A program lényege az örömzenélés, célja pedig az esélyteremtés mellett az iskolai lemorzsolódás, a korai iskolaelhagyás mérséklése. A programban résztvevő tanárok elmondása szerint néhány hónap alatt a gyerekek látványos eredményeket értek el zenei készségeik fejlődése terén. – Türelem rózsát terem: Egy roma fiú gyakorol otthonában, a Heves megyei Tarnabodon.

Fotó: Fekete István (Szabadfoglalkozású) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Fotó: Fekete István (Szabadfoglalkozású) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Művészet (egyedi) 3. díj:

Arcok

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei a SZRLM című előadás egy jelenetében. Budapest, 2021.10.26.

Fotó: Csudai Sándor (Origo) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Fotó: Csudai Sándor (Origo) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Sport (egyedi) 1. díj: 

Futball kő-papír-olló

Farkas Bendegúz fejjel akadályozza meg a Sporting játékosának a fél-ollóját a XIV. Puskás–Suzuki-kupán, amelyet – története során először – nyert meg a Puskás Akadémia. Puskás Akadémia–Sporting CP, Puskás–Suzuki-kupa, Felcsút, 2021. 07. 29.

Fotó: Barbara Gabriella (Szabadfoglalkozású) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Fotó: Barbara Gabriella (Szabadfoglalkozású) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Sport (sorozat) 3. díj: 

High-light

A toronyugrás selejtezője volt az egyik kiemelkedő eseménye a FINA Vízi Sport Fesztiváljának, amelyet a rövid pályás úszó-világbajnoksággal együtt rendeztek Abu Dhabi-ban, 2021 decemberében.

Fotó: Derencsényi István (Szabadfoglalkozású) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Fotó: Derencsényi István (Szabadfoglalkozású) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Természet és tudomány (egyedi) 1. díj: 

Munka közben

A kép Dél-Afrikai Köztársaságban készült. A nyűvágó dolgozik a kafferbivaly orrán, amit az meglehetős közönnyel visel.

Fotó: Szabó Géza Attila (B.Y. Ecoline Kft) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Fotó: Szabó Géza Attila (B.Y. Ecoline Kft) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Természet és tudomány (sorozat) 1. díj: 

Karanténban egy rókával

Történet egy fiatal róka szukáról, amely két élőhely között él, és különleges, eddig még nem dokumentált viselkedési formáiról. Karantén idején mindenkinek alkalmazkodnia kellett. Az embernek a vadvilágához, az erdőlakóknak pedig az ember jelenlétéhez. Nyolc hónapon keresztül, szinte minden éjjel ültem a vidéki, erdőben lévő parasztházam ablakában és dokumentáltam a rókák életét. Köztük volt egy bátrabb. Minden este alkonyat után megjelent a faluban és másfél órás ciklusokban járta az udvarokat, így nálam is többször megjelent egy nap. Figyeltem a szobából, néha kimentem, és így építettük a különleges kapcsolatunkat, amelyet nehéz leírni. Roxy lett a neve. Minden alkalommal egy új arcát mutatta, és meglepett a gyors alkalmazkodásával a változó környezethez. Alkalmazkodva egy vadállat jelenlétéhez sokat tanultam a rókák életéről, de magamról is. Sok olyan dolgot, amelyek remélhetőleg megváltoztatják az emberek hozzáállását, miszerint a róka veszélyes és kártevő állat.

Fotó: Radisics Milán (Szabadfoglalkozású) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Fotó: Radisics Milán (Szabadfoglalkozású) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) 1. díj: 

A régi pesti bérházak világa – egy eltűnő életforma nyomában

A Corvin-negyed Budapest VIII. Kerületének, Józsefvárosnak egyik negyede, amely a Fővárosi Közgyűlés városrészeket rendező 2012. december 12-i rendeletével jött létre. A régi, romos, komfort nélküli házsorok bontása 2005 őszén kezdődött el. A Corvin mozi mögött a Corvin Plaza bevásárlóközpont 2007-2010 között épült fel. Az eredeti utcahálózat megőrzésével, 2013 óta 22 hektárnyi területen zajlik Közép-Európa egyik legnagyobb belváros-megújítási programja, összesen 500 ezer négyzetméter újonnan beépítendő területtel. A lebontott épületekben egy sajátos építészeti stílus uralkodott. Függőfolyosók, zárt belső udvar, poroló ecetfával. Ezek, a részben még ma is Budapestre jellemző építészeti adottságok, kialakítottak egyfajta közösségi életet. A lakók nem elzárt folyosókon közlekedtek. Együtt használták a közös udvart, ismerték egymás életét. Beláttak nem csak egymás életébe, de egymás lakásába is. Egyfajta közösségi életforma uralkodott, annak minden jó és rossz oldalával együtt.

Fotó: Lex Mihály (Lex Antikvitás Kft) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Fotó: Lex Mihály (Lex Antikvitás Kft) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) 3. díj:

A vonulás

A 2021-es nyár egyik legnagyobb sporteseménye volt a labdarúgó-Európa-bajnokság. Először rendezték meg több országban és városban az EB-t. Ennek köszönhetően Budapesten is játszhatott több mérkőzést a magyar válogatott is. Mint minden nagyobb mérkőzés alkalmával, a magyar szurkolótábor hatalmas vonulással jut el a mérkőzés helyszínére, ami most a Puskás Aréna volt. A magyar válogatott jó teljesítményt nyújtott, de a középdöntőkig nem jutott el.

Fotó: Zsolnai Péter (Blikk) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Fotó: Zsolnai Péter (Blikk) 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

 

Az elmúlt év Magyar Sajtófotó Pályázatai:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.