nlc.hu
Életmód

Veszélybe került az egyik ősi magyar kutyafajta, a komondor

Veszélybe került az egyik ősi magyar kutyafajta

A tanyavilág eltűnésével a magyar kutyafajta, a komondor is veszélybe került, pedig családi kutyának is tökéletes választás.

Veszélyben van az ősi magyar kutyafajta, a komondor, amelynek csak akkor lesznek 20 év múlva is példányai, ha minél többen megismerik a fajtát, és lesz a tenyésztőknek egy újabb generációja – mondta az InfoRádiónak Anda-Marócsek Anita, az Andaházi Tanyák Őre Komondor Kennel tulajdonosa.

A tenyésztő szerint a magyar tanyavilág eltűnésével a komondorok hagyományos feladata, a tanya őrzése is megszűnt. Ám ezt a funkciót most tökéletesen el tudják látni egy családi háznál.

A komondor családi kutyának is alkalmas, mindenkire odafigyelnek, mindenkit őriznek és nagyon gyerekkompatibilisek

– sorolta a tenyésztő a nagyon alkalmazkodó komondorok előnyeit.

Chauncy, egy komondor zsûrizésre vár a 138. Westminster kutyakiállításon a New York-i Madison Square Gardenben

Chauncy, egy komondor zsűrizésre vár a 138. Westminster kutyakiállításon a New York-i Madison Square Gardenben 2014. február 11-én (Fotó: MTI/EPA/Stephen Chernin)

Megjegyezte, hogy a komondorok szőrét a közhiedelemmel ellentétben nem kell folyamatosan gondozni, valamint, hogy ezt a kutyafajtát nem ajánlják lakásba. Ugyanakkor – mivel nem rohangásznak egész nap – területigényük sem túlzottan nagy, egy 700-800 négyzetméteres kertben jól megvan. Egészséges fajta, így állatorvoshoz többnyire csak az oltások miatt kell vinni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top