nlc.hu
Életmód

Szakítás utáni fogyásból bosszú test

Szakítás utáni fogyásból bosszú test: egy egyre népszerűbb kifejezés, ami többet árt, mint használ

Ha a bosszú test vagy a bosszú teste kifejezést még nem ismered, az leginkább annak köszönhető, hogy magyar változatban még nem igazán terjedt el. Viszont az angol revenge body szókapcsolat már olyannyira népszerű, hogy a hashtagre rákeresve kizárólag az Instagram több mint százötvenezer találatot dob fel.

A #revengebody hashtaggel ellátott fotókon nagyrészt nők (azért férfiak is előfordulnak köztük) láthatók az alakjukat látványosan kiemelve, mosolyogva, látszólag életvidáman. Kifejezetten sok köztük az előtte-utána fotó, melyek a nagy átalakulást hivatottak bemutatni: milyen volt a teste a nagy fogyás/izmosodás előtt, és milyen lett azután. Ezek a fotók a közösségi oldalakon kifejezetten menőnek számítanak, a babás és aranyos kisállatos képek mellett nincs is nagyobb lájkmágnes azoknál a fotóknál, melyek a fogyást, a fogyás általi sikert hirdetik. Csakhogy a revenge body kifejezés ennél azért többet jelent. Az Urban Dictionary szerint:

Ha szakítasz valakivel, aki nagy eséllyel egy hűtlen barom, és valójában nem is érdemelte meg, hogy vele légy, utána szétedzed magad, hogy a lehető legjobb formádat mutatva bosszantsd fel őt, és megbánja azt, hogy elhagyott téged.

Vagyis a kifejezést elsősorban azok használják, akik üzenni szeretnének vele az exüknek: itt vagyok, bomba formában vagyok, sokkal jobb vagyok annál, mint hitted, és most megmutatom neked, hogy mi az, amit ott hagytál/lecseréltél. Igazából annyira jó vagyok, hogy meg sem érdemelsz engem, és ezeket a képeket látva rá fogsz jönni, mennyire rosszul döntöttél.

A Kardashian-szál

A bosszú test kifejezés a köztudatba leginkább Khloe Kardashiannek köszönhetően terjedt el, a gyúrásmániás celeb ugyanis kapott egy Revenge Body with Khloe Kardashian (Bosszú test Khloe Kardashiannel) című 2017-ben indult, és a sikernek köszönhetően három évadot megélt reality-műsort az E! kábelhálózaton. Ahogy a műsor indulásakor a Vanity Fair cikke fogalmazott: 

Először volt a test. Aztán jött a beach body. És most már itt a revenge body.

bosszú test szakítás fogyás Khloe Kardashian

Fotó: Khloe Kardashian Instagram

Khloe Kardashian a kiemelkedően jó alakkal rendelkező Kardashian nővérek között sokáig fekete báránynak számított pusztán azért, mert valamivel teltebb idomokkal rendelkezett, mint a testvérei. A celebritás a Lamar Odommal való problémás házassága (a férfi keményen drogozott és többször is megcsalta őt) után kezdett látványos átalakulásba, szenvedélyévé vált az egészséges életmód és a rengeteg edzés, aminek meg is lett az eredménye: rengeteget fogyott. A nagy átalakulásról képek tömkelege született, melyek aztán meg is járták a bulvársajtót, ahol elkezdték a revenge body kifejezést használni a fotóira. Bár a bulvárújságírók nem Khloe Kardashian esetében használták először a szókapcsolatot, vele kapcsolatban terjedt el igazán, ő pedig teljes mértékben azonosulni tudott a gondolattal, hogy az új testével azt üzente az exférjének, hogy mekkorát hibázott. Khloe az üzleti lehetőséget is meglátta benne, és amikor 2017-ben elindíthatta a saját realityjét, dollárosította a revenge body kifejezést, ami addigra már amúgy is hozzá kötődött. A műsorban profi személyi edzők és dietetikusok segítettek nemrég szakításon átesett nőknek, hogy jobb formába lendüljenek, és az így kapott új, bomba testükkel állhassanak bosszút az exükön.

A bomba test a legjobb bosszú

– hangzott a Kardashian lány jelmondata, ami annyira beivódott az emberekbe, hogy a műsorfolyam a harmadik évaddal 2019-ben ugyan véget ért, de a revenge body kifejezés azóta is velünk maradt.

bosszú test szakítás fogyás Khloe Kardashian

Khloe Kardashian és Lamar Odom 2010-ben egy zenei rendezvényen (Fotó: Profimedia)

Pozitívnak látszik

A revenge body trend könnyedén illeszkedett bele abba a pozitívnak szánt female empowerment (női fejlődés, női megerősödés) hullámba, ami az utóbbi években egyre nagyobb teret kapott, és általa a nők megerősödve, nagyobb érdekérvényesítő képességet szerezve tudtak/tudnak maguknak jobb pozíciókra szert tenni a munkahelyeken, a párkapcsolatokban, a családi életben és általában véve a társadalomban is. A revenge bodynak ugyanis van egy kissé felszínes, alapjáraton jól hangzó girlboss (főnök csajszi) üzenete: jó vagy, jól érzed magad, uralod a tested és a jó formában lévő testeddel azt üzened, hogy te vagy a főnök, már túl vagy a dolgon, és valójában az exed meg sem érdemelt téged. Azonban a felszín mögé nézve az üzenet már nem ennyire pozitív.

Mint minden sikeres műsornak, a Revenge Body with Khloe Kardashiannek is azonnal lettek kritikusai. Hiába dolgoztak szakmájukban sikeres és elismert edzők és szakemberek a műsorban bemutatott nők testén, számos profi edző állt ki, hogy kritizálja a műsor üzenetét. A kifejezetten celebritások személyi edzőjeként dolgozó Anna Kaiser a Hollywood Reporternek fejtette ki, mi a gond a bosszúból jó formába lendülés elvével:

Úgy hiszem, hogy szörnyen negatív a bosszúállás eszközeként tekinteni a testedre ahelyett, hogy valamilyen rendes motivációt találnál magadnak ahhoz, hogy jobb formába lendülj.

Kaiser úgy gondolja, hogyha az edzéseid motivációja az, hogy valakin bosszút állj, akkor megvonod magadtól a lehetőséget, hogy az életmódváltást pozitív tapasztalatként éld meg. A műsor szerkesztői ezekre a kritikákra úgy reagáltak, hogy szerintük mindegy, hogy valaki miért kezd bele az edzésekbe, a lényeg csak az, hogy egyáltalán belekezdjen.

Ne más kedvéért változtass a testeden!

A revenge body első blikkre test pozitív üzenete valójában egyáltalán nem annyira testpozitív, és ki tudná ezt hitelesebben megfogalmazni egy testpozitív coachnál? Michelle Elman az Insidernek mesélt arról, szerinte miért ártunk magunknak, ha a bosszúállás lesz a fő motivációnk a testünk megváltoztatásakor:

Ha valaki más kedvéért változtatsz a testeden, te leszel az, aki a végén veszít, mert hagyod, hogy még mindig ahhoz a másikhoz való viszonyod határozza meg az életedet és a testedet, mintha csak azért csinálnád, hogy megkapd az elismerését. Mi történik, miután megkapod? Továbbra is ez az illető marad majd az életed középpontjában, miközben azt a burkolt üzenetet is küldöd magadról, hogy azért kellett volna veled maradnia, mert fantasztikus a megjelenésed. A külsőd soha nem lehet az egyetlen oka annak, hogy veled akar lenni valaki.

A szakember szerint a bosszú test kifejezés azt is jelentheti, hogy valakinek toxikus kapcsolata alakul ki a saját testével, hiszen úgy látja, hogy azáltal szerezheti meg a társadalom elismerését, ha minél vékonyabb lesz. Azt üzeni, hogy a kapcsolatból kilépő fél kizárólag azért ment el, mert a partnere teste nem volt elég vékony, elég izmos és elég vonzó számára. A kapcsolat valódi problémái elbújnak mögötte, és azt a hamis ideát kelti, hogy a fogyással és az izmosodással az ember jobbá vált, vagyis megoldotta a gondjait. Az pedig régen rossz, ha a másik fél netán valóban kizárólag azért szakított, mert a párja nem volt számára elég izmos vagy elég vékony. Ha tényleg ez volt a baja, biztosan megéri gürizni azért, hogy egy ilyen ember visszatérjen? Ha valaki pusztán ebből az okból kezd el életmódot váltani, akkor félelemből, az emberek elismeréséért teszi azt, nem pedig önmagáért, ami hosszabb távon könnyen bajt okozhat. Gondot jelenthet, hogy amennyiben rosszféle motiváció áll a fogyás és az edzések mögött, akkor az a motiváció sokáig nem lesz fenntartható, és az átmeneti fogyás és izmosodás után gyors visszaesés következhet be.

A vékony test nem mindig az egészséges test

Bár a műsorában Khloe Kardashian elmondta, hogy nem egy bizonyos testtípus elérésére törekszik azokkal a nőkkel, akik hozzá fordulnak segítségért, valahogy nagy többségben mégis az volt a jellemző, hogy az ott szereplő nők vékonyak akartak lenni izmos hassal és kerek popsival, ugyanis a társadalmunkban kialakult a látásmód, hogy a vékony test egyenlő az egészséges testtel, pedig ez nem feltétlenül van így. A vékonyság is lehet egészségtelen és káros.

bosszú test szakítás fogyás Khloe Kardashian

Fotó: Khloe Kardashian Instagram

Egy szakítás mindig fájdalmas, főképp az elhagyott félnek, és sokszor komoly stresszel és traumával jár együtt. Ez a stressz könnyen vezethet az étvágy elvesztéséhez, és ezzel súlyvesztéshez is, csakhogy a stressz általi fogyás jellemzően nem túl egészséges. Ha pedig az így lefogyó ember a többi embertől azt a reakciót kapja, hogy milyen jól néz ki attól, hogy lefogyott, ezzel azt üzenik neki, hogy ne foglalkozzon a problémájával, hiszen pont az evészavara teszi őt jóvá, ami hosszabb távú evészavarok kialakulásához vezethet. Lehet, hogy az ember vékony lesz, de milyen áron? Önmagában már pusztán az is veszélyeket rejt, hogy ha valaki azért szeretne lefogyni/izmosodni, hogy ezzel az exének üzenjen, jellemzően nem egy fenntartható életmódra áll rá, hanem szeretne minél gyorsabban minél látványosabb eredményeket produkálni, márpedig a túl gyors fogyás és változás akár egészségügyi kockázatokkal is járhat.

A jelenség Magyarországon

Bár Magyarországon a bosszú test kifejezést viszonylag kevesen ismerik, ettől még maga a jelenség nálunk is létezik. Nem kell sokat keresni a neten azért, hogy tippek/trükkök cikkeket találjunk a szakítás utáni fogyással kapcsolatban, netán komplett diétatervekbe ütközzünk kereséskor. Kifejezetten gyakori tanácsnak számít, hogy a szakítás utáni újrakezdést nem árt a külsőd megváltoztatásával, javításával kezdeni, ami azért valahol burkoltan azt üzeni, hogy az elhagyott félnek biztosan van valami problémája a külsejével. Ezenfelül pedig se szeri, se száma azoknak a hírességekről szóló cikkeknek, melyek a celebek látványos, szakítás utáni fogyását dicsérik, látszólag a pártjukra állva ezzel.

Az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan emberekre áldozzuk, akik nem szerettek/értékeltek minket. Természetesen semmi baj nincs azzal, ha valaki egészségesebb, kigyúrtabb, netán vékonyabb testet szeretne magának, amíg azt jó okból, fenntartható módon próbálja elérni, márpedig a revenge body elérése nem tartozik ezek közé. Reméljük, hogy a kifejezés amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is tűnik majd az emlékezetünk pöcegödrében.

Felhasznált cikkek: (glamour.uk) (insider) (hollywoodreporter) (theconversation)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top