nlc.hu
Életmód

Páciensből nővér lett a szívbeteg nő

Nővérként dolgozik a kórházban, ahol megmentették az életét

A most negyven éves amerikai nő már tíz éves kora előtt túl volt három nyitott szívműtéten

Mindössze két éves volt, amikor a Philadelphiai Gyerekkorházban először hajtottak végre rajta nyitott szívműtétet. Felnőtt korában MarlaJan „MJ” Wexler-Gormley visszatért az intézménybe, hogy nővérként másoknak is segítsen a gyógyulásban, akik veleszületett szív hibával rendelkeznek.

Children's Hospital of Philadelphia

(Fotó: Children’s Hospital of Philadelphia)

Az amerikai nő a Today című műsorban mesélte el történetét. Mint mondta, születése után először azt mondták az orvosok,  hogy, bár van valami kis szívzöreje, valószínűleg az semmi olyasmi, ami miatt aggódni kéne. Később azonban kiderült, hogy valami nem stimmel. Kisbabaként nehezére esett az evés és mindössze néhány perc után rendszerint elaludt. A szülei azt is megfigyelték, hogy gyakran horkol, könnyen leizzad és hamar kialakult nála a léghiány, ezért visszavitték az orvosokhoz. Jól tették, ugyanis kiderült, aggodalmaik nem alaptalanok. MarlaJan Wexler-Gormleynek az úgynevezett Fallot-tetralógi szívbetegséggel született.

Állítása szerint egész életében tudatában volt annak, hogy veszélyes az állapota. Négy és hat éves korában ismét nyílt szívműtétje volt, majd egy kísérleti beavatkozás részeként 2020-ban új tüdőartéria-billentyűt kapott. Hosszú út áll mögötte, de a ma negyvenéves nő azt állítja, az, hogy hasonló helyzetben levő betegekkel tud foglalkozni, nagyon sokat segített neki feldolgozni az állapotából fakadó szorongásait. Azt azonban, hogy maga is nyílt szívműtéten esett át, nem szokta megosztani a betegekkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top