nlc.hu
Életmód

Lvivben egyre érezhetőbb a félelem, ezrek várakoznak a központi pályaudvaron

Lvivben egyre érezhetőbb a félelem, ezrek várakoznak a központi pályaudvaron

Lényegében itt összpontosul az ukrajnai menekülthullám.

A háborús zónává átalakult Ukrajnából az ENSZ menekültügyi szervezete szerint vasárnapig mintegy 368 ezer ember menekült el Ukrajnából. Nagy részük a lengyel határon kelt át.

Lviv: a városban egyre érezhetőbb a félelem

Lviv, az ország nyugati részén fekvő, közel egymilliós város kritikus fontosságú állomáshely lett – katonákat küldött keletre, és bázisként szolgált azok számára, akik a harcok elől menedéket és kiutat kerestek Ukrajnából. Lényegében ide koncentrálódik az ukrajnai menekülthullám: rengetegen Lvivből próbálnak meg kijutni Ukrajnából, elsősorban Lengyelország felé, amely csak 80 kilométerre van a várostól. A Politico beszámolója szerint vasárnap a központi pályaudvaron ezrek próbálnak nyugat felé távozni.

Lviv, Ukrajna, háború, menekültek

Lengyelországba tartó ukránok várakoznak a peronon a Lviv-Holovnyi vasútállomáson, az ukrajnai Lvivben 2022. február 27-én, vasárnap (Fotó: L: Ethan Swope/Bloomberg via Getty Images)

A lap azt írja, hogy a harcok egyelőre távol vannak Lviv macskaköves utcáitól, nagy sugárútjaitól és dombtetőn álló várától, szombaton azonban a légiriadó szirénák négy alkalommal is rögtönzött bunkerekbe kényszerítették a lakosokat.

Lviv polgármestere, Andrij Szadovij felszólította a lakosokat, hogy csatlakozzanak az önkéntes járőrökhöz. „Azoknak, akiknek van fegyverük, készen kell állniuk a cselekvésre! – mondta. – Akiknek pedig nincs, azok számára a házilag készített Molotov-koktélok legyenek a megfelelő fegyverek” – üzente a polgároknak egy ellenőrzőponton rögzített videóüzenetben. A városban egyre érezhetőbb a félelem, de az élet egyelőre folytatódik, még akkor is, ha a városháza előtt sorban állnak a fiatal férfiak, akik jelentkeznek a város önkéntes járőrcsapataiba. Egyébként a pénzautomaták ismét tele vannak valutával, a kávézók és a kioszkok pedig újra kinyitottak. Mivel Lviv Ukrajna diplomáciai és újságírói fővárosává vált, a szállodák teljesen megteltek.

ukrajna, menekültek

Ezrek várakoznak Lviv központi pályaudvarán (Fotó: Ethan Swope/Bloomberg via Getty Images)

„Minden nyugodt itt Lembergben, annyira nyugodt, amennyire ezekben az időkben elvárható” – mondta Szerhij Kiral, a város alpolgármestere. Elmondása szerint minden szolgáltatás, mint például az áram és az internet, normálisan működik, a területi védelem pedig felkészült.

A Telex tudósítói szerint a legtöbb menekülő a Lengyelországba tartó vonatokban bíztak, de arról ellentmondásos információk keringtek, hogy aznap indulnak-e egyáltalán járatok, illetve hogy kiket engednek felszállni rájuk. Az ukránokon kívül rengeteg külföldi: kínaiak, ecuadoriak és nigériaiak is voltak a menekülők között, például egyetemisták.

Mindeközben magyar idő szerint hétfőn délelőtt megérkezett az ukrán delegáció a fehérorosz-ukrán határra, hogy az orosz küldöttséggel tárgyaljanak a múlt csütörtökön kezdődött orosz invázióval kapcsolatban. Vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy nem igazán hisz az ukrán és az orosz küldöttségek fehérorosz határnál tartandó tárgyalásának sikerében, de legalább megpróbálják, így később senki sem mondhatja, hogy a kijevi vezetés nem akarta megállítani a háborút.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top