nlc.hu
Életmód

Elkezdődött az ukrán-orosz tárgyalás

Elkezdődött az ukrán-orosz tárgyalás, az orosz csapatok kivonását követelik az ukránok

Tűzszünetet és az orosz csapatok kivonulását követeli az ukrán delegáció az oroszokkal való tárgyaláson.

Magyar idő szerint hétfőn délelőtt megérkezett az ukrán delegáció a fehérorosz-ukrán határra, hogy az orosz küldöttséggel tárgyaljanak a múlt csütörtökön kezdődött orosz invázióval kapcsolatban. 

A CNN beszámolója szerint az ukránok már közölték követeléseiket az orosz féllel:

azonnali tűzszünetet és az orosz csapatok kivonását akarják.

Az ukrán elnöki hivatal közlése szerint a tárgyaláson részt vesz Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter; Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója; valamint Mikola Tocsickij külügyminiszter-helyettes.

Az orosz-ukrán béketárgyalásra érkező ukrán delegáció

Az ukrán delegáció megérkezik a fehéroroszországi Gomel régióba, az orosz-ukrán béketárgyalás helyszínére 2022. február 28-án (Fotó: BelTA / Sputnik via AFP)

Vlagyimir Megyinszkij, az orosz delegáció vezetője elmondta: készen állnak az ukrán féllel mindaddig tárgyalni, ameddig sikerül megállapodásra jutni. „A konfliktus minden órával csak húzódik, ukrán civilek és katonák halnak meg. Megállapodásra akarunk jutni, de az egyezségnek mindkét fél érdekét kell szolgálnia” – fogalmazott Megyinszkij.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem lesz ott az egyeztetésen, ahogy Vlagyimir Putyin orosz elnök sem. Zelenszkij egy hétfői videóüzenetében azt kérte az Európai Uniótól, hogy egy új eljárással sürgősen vegyék fel Ukrajnát a tagállamok közé. Közben még a tárgyalás előtt az orosz hadsereg bejelentette: „szabad és biztonságos” folyosót nyitnak, hogy a civil lakosok elhagyhassák Kijevet. 

Vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy

nem igazán hisz az ukrán és az orosz küldöttségek fehérorosz határnál tartandó tárgyalásának sikerében,

de legalább megpróbálják, így később senki sem mondhatja, hogy a kijevi vezetés nem akarta megállítani a háborút.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szintén vasárnap leszögezte, hogy a tárgyalásokon az ukrán küldöttség nem fog belemenni Ukrajna kapitulációjába.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top