nlc.hu
Életmód

A szakértő kizárja a nukleáris fegyverek használatát

A szakértő kizárná, hogy az oroszok nukleáris fegyvert használjanak

Jójárt Krisztián szerint Putyin nemrég bejelentett intézkedései a döntéshozatali mechanizmust ugyan lerövidítik, de ugyanez történt már a Krím annektálásakor is, és a lépés csupán az elrettentést szolgálja.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének külső munkatársa, Jójárt Krisztián elmondta, szerinte a nukleáris fegyverek bevetése teljes egészében kizárható, a fegyverek készültségére figyelmeztető felhívás kizárólag elrettentésre szolgál. A Krím-félsziget annektálásakor ugyanez volt a helyzet, ahogy idén a februári hadgyakorlat idején is – írja az Infostart.

Nukleáris rakéta Bajkonurban

Egy kiállított nukleáris rakéta Bajkonurnál (Fotó: MTI/EPA/Szergej Csirikov)

Az orosz nukleáris haderő kiemelt téma jelenleg az orosz médiában, folyamatosan kommunikálják, hogy Oroszország atomhatalom, és mindig elmondják, hogy hány atomtöltet áll rendelkezésükre.

Ez egy stratégiai jelzés Oroszországtól, de érdemben nem nőtt ezzel a háború kockázata.

Szerinte jelenleg kizárható, hogy nukleáris fegyverek alkalmazására kerüljön sor. A háborúba beszálló Fehéroroszország hadseregéről úgy vélekedik, hogy elsősorban elavult szovjet technológiával rendelkezik, és egyedül a legfejlettebb egységével, a légideszantosokal tud érdemben segíteni orosz szövetségeseinek. Szerinte Lukasenka az elcsalt választás után kénytelen volt beszállni Oroszország mellett a háborúba, és nem volt mozgástere abban, hogy ellentmondjon Vlagyimir Putyin törekvéseinek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top