nlc.hu
Életmód

Hat éve vagyunk együtt és semmi szex nem volt köztünk

„6 éve vagyunk együtt és semmi szex nem volt köztünk”

Több kérdés is felmerülhet a szexológus szerint.
szexológus válaszol szexuális élet libidó

Hat éve tart a párkapcsolatom, kisebb-nagyobb megszakításokkal. Amikor megismerkedtünk, azt éreztem, hogy ő életem szerelme, hogy vele akarom leélni az életemet. Egy városban születtünk és nőttünk fel, mégis, online ismerkedtünk meg. Sajnos hat év alatt nem jutottunk el arra a pontra, hogy összeköltözzünk, sőt, semmilyen szexuális kapcsolat nem volt köztünk. Még csak meg sem csókolt! Sosem mertem megkérdezni, hogy miért nem, amíg egyszer leültem vele, és elmondtam, hogy ez nem kapcsolat, nem vagyok boldog, és ha van valakije, akkor engedjen el. Azóta erről többször is beszéltünk, de ő mindig csak azt hajtogatta, hogy szeret, és adjak neki egy kis időt. Nem vagyok képes elhagyni.

– a levelet egy fiatal olvasónk küldte, aminek külön nagyon örülünk. Nevezzük az írót álnéven Bettinek, ő egy igen érdekes problémakörrel fordult tanácsért, hogy mi a helyzet akkor, ha úgy van valakivel párkapcsolatban, hogy abban semmilyen testiség nincs. Ha neked is van olyan mondanivalód, ami kikívánkozik belőled a párkapcsolatoddal kapcsolatban, ha a szexuális életed problémás, ha elakadtál a randikkal, ha szeretnél konkrét segítséget kérni, akkor Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre. 

Mi van akkor, ha soha nem is volt egy párkapcsolatban még csak csók sem?

Érdekes helyzet, amiről fiatal olvasónk ír, és rengeteg kérdést felvet. Például, hogy ha sosem volt semmilyen testi kapcsolat közöttük, akkor van-e lelki szerelem? Ha van, mit érez, mi tartja kettejüket össze? A partner esetében felmerülhet még több kérdés, amik az esetleges aszexualitásra vonatkozhatnak vagy pedig a szexuális irányultságra, a vágy irányára. Ha egy fiatal felnőtt férfi nem érez szexuális késztetést a barátnője felé, akkor ez a kettő állhat főleg az okok hátterében. A kérdés tehát az, hogy a partner érzett-e valaha bármilyen nő iránt szexuális vágyat? Vagy csakis érzelmileg érez bármit? És érzett-e valaha szexuális vágyat azonos nemű iránt?

Ezek igen nehéz kérdések, és ha olvasónk azt is csak igen félve merte elmondani, hogy őt zavarja, hogy hat év alatt egyetlen egyszer sem volt köztük szexuális kapcsolat, akkor a felsorolt még nehezebb kérdésekhez hatalmas bátorság kellhet. Jó esetben olvasónk nem csak az alibikapcsolat, hanem valós szerelem is van kettejük között. Ha ez a helyzet, akkor a partnere egyértelműen aszexuális, amitől nem kell megijedni, hanem inkább megbirkózni a helyzettel.

Az aszexualitás azt jelenti, hogy valaki egyáltalán nem vágyik a szexre, senkivel sem, és ezzel ő teljes egészében jól érzi magát. Ezt nehéz lehet megértenie azoknak, akik szeretik és élvezik is a szexet, vágynak arra, pláne azzal, akibe szerelmesek. Többféle aszexuális ember létezik, vannak olyanok, akik romantikusak, azaz vágynak arra, hogy romantikus kapcsolatban legyenek valakivel.

 Vannak olyan aszexuálisok is, akik éreznek érzéki vonzalmat, ölelkeznek, simogatnak, odabújnak a másikhoz, de szexet nem szeretnének. Olyanok is vannak, akik rendszeresen önkielégítenek, de másokkal nem szeretnének egyáltalán semmilyen szexuális kapcsolatban lenni. Egyes aszexuálisok akár szexelnek is, de ritkán, és csak azért, hogy a partnerüket boldoggá tegyék, nem a saját örömükre.

Az, hogy olvasónk esetében mi lehet a megoldás, egy őszinte, tisztázó beszélgetés eldönthet: amennyiben kiderül, hogy a partner homoszexuális, a kapcsolat folytatása is átalakulhat. Ha pedig kiderül, hogy aszexuális, úgy van lehetőségük akár arra is, hogy a hiányzó szexuális életet rendezzék – vagy végleges elválással vagy máshogyan. Ez már kettejükön múlik, és azon, hogy mit engednek meg egymásnak. 

Ez a nehéz beszélgetés elkerülhetetlen, hiszen ha így folytatódik tovább minden, mint ahogyan eddig zajlott, olvasónk igen hamar belefásulhat a titkolózásba, a nemi élet hiányába. Ez pedig kudarcot is jelent, amivel nehezebb megküzdeni, mint az igazsággal. 

 

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top