nlc.hu
Életmód

30 hónapja nem fekszik le velem, meleg?

„Arra gondoltam, hogy meleg, mivel 30 hónapja nem kívánja a szexet férfiként”

Vajon milyen okai lehetnek annak, amikor a férfi elutasítja a szexet? Rengeteg oka lehet, és ebből csak egy az, hogyha a saját neméhez is vonzódik. Sereg Tímea pártanácsadó és szexológus tanácsadó válaszol egy újabb olvasói levélre.

„46 éves elvált nő vagyok. Van egy 23 éves lányom, aki már a saját életét, boldogan. A párommal négy éve vagyunk együtt, három éve költöztem hozzá. Ő is elvált, boldogtalan házasságban élt, és azt mondta, rám várt, hogy legyen ereje kilépni. Amikor csak hetente egyszer jártam át hozzá, semmi baj nem volt a szexuális életünkben, de amikor már együtt éltünk három hónapja, akkor szinte az egyik napról a másikra nem nyúlt hozzám többé. Sem ölelés, sem csók, semmi intimitás. Minden megszűnt. Kérdeztem az okát többször is, hol ezt mondta, hol azt. Konkrét egyenes választ a mai napig sem adott. Azt is megkérdeztem számtalan alkalommal, hogy elmenjek-e? Azt mondta, hogy dehogyis! Felmerült bennem, hogy van valakije, azt mondta, ezer százalék, hogy nincs. Arra is gondoltam, hogy meleg, mert az számomra nagyon bántó, hogy egy úgymond normális felnőtt férfi nem kívánja a szexet immár 29 hónapja. Nem érzem magam csúnyának, és a többiek szerint szép vagyok és szexi. Kaptam már sok ajánlatot, de nem vettem komolyan, mert nem szeretném megcsalni őt. Így nagyon nehéz, hogy úgy élünk együtt, mintha testvérek lennénk. Mit tegyek?”

– az olvasói levél egy újabb megközelítést ad a szexmentes kapcsolatokra, olvasónk, akinek a Petra álnevet adtuk, azt kérdezi, vajon a partnere vonzódhat-e a férfiakhoz. Sok esetben ez lehet egyesek fejében a racionális magyarázat arra, hogyha a férfi partnerük elutasító az ágyban. Az okok általában ennél sokkal egyszerűbbek, akár tartósan fennálló merevedési probléma is állhat ennek hátterében. Ha neked is van olyan mondanivalód, ami kikívánkozik belőled a párkapcsolatoddal kapcsolatban, ha a szexuális életed problémás, ha a randis tapasztalataid szeretnéd megosztani, ha szeretnél konkrét segítséget kérni, akkor Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre. 

A merevedési gond is magyarázat lehet a szex elutasítására

A szexmentes kapcsolatokban az a nehéz, hogy általában nem tudjuk meg, mi az oka annak, hogy ez így alakult. Harminc hónap, azaz több mint két év szex nélkül a kapcsolatban igen nehéz problémakörré nőhette ki magát. Az elutasított fél, azaz olvasónk érezhet csalódottságot, haragot, dühöt, magányt, félelmet is akár, és mindez teljesen természetes ebben a helyzetben. A partnere pedig, aki elzárkózik a testiség elől, szintén nem lehet valami jó állapotban: félelem, csalódottság, önostorozás, kudarc mind ott lehetnek a lelkében és a mindennapjaiban. Nehéz lehet ilyen érzésekkel élni, és biztos, hogy a válaszhoz, a megoldáshoz szükség van szakemberre. Az, hogy egy harmadik fél miatt ne legyen szexuális élet a párkapcsolatban ritka, általában a harmadik fél felbukkanása megdobja a párok szexuális életét. A testvérszerű párkapcsolatokban ha már tartósan, azaz legalább 6 hónapja nincs egyáltalán semmilyen testiség, ráadásul betegségek sincsenek (prosztatagyulladás, korábbi here-prosztata műtétek, rákbetegségek, stb.), akkor fontos lenne szakember segítségét kérni.

A szexmentes házasságok, párkapcsolatok kialakulásának okai sokrétűek lehetnek. Lehetséges, hogy a probléma abból fakad, hogy a szexet elutasító fél többször is kudarcot élt meg az ágyban, így egy idő után elkezdte kerülni a rázósabb helyzeteket, amik szexet eredményeznének. Ilyen kudarcélmény lehet a merevedési zavar, ilyen lehet a korai magömlés is, és még az is lehet, hogy ezek mögött egyéb más lelki okok állnak. Akár korábbi rossz párkapcsolat, rossz tapasztalat, de az is lehet, hogy a házasságban, párkapcsolatban történt olyan törés, ami hatással lehetett erre. A gyász is ilyen, sokan vannak, akikre úgy hat az, ha egy közeli hozzátartozójuk meghal, hogy eltűnik a libidójuk. Akkor is ilyen szexmentes kapcsolat alakulhat ki, ha a férfi partner a kapcsolat elején titokban potencianövelő tablettákkal oldotta meg a szexet, és idővel pedig azok nélkül nem nagyon tudott már működni. Az is lehet, hogy a kapcsolatban vannak olyan problémák, egyéb más, életterületen, amik miatt harag és düh van a szexet elutasító félben, és emiatt fordult el ennyire a szextől.

szexualitás

Forrás: Getty Images

Látható tehát, hogy sokféle okai vannak annak, ha egy párkapcsolatban nincs szex, testi-lelki egyaránt. Ennek az okait csak akkor lehetne felfedni, és valóban megoldani a gondokat, ha mindketten őszintén tudnának beszélni a szexről anélkül, hogy megbántanák egymást. Olvasónknak azzal is számolnia kell, hogy a négy éve tartó kapcsolat felét szex nélkül éli, ami azt is jelentheti, hogy a párválasztás okai is érdemes lenne megvizsgálni. Az is segíthet, ha olvasónk egyedül segítséget kér valakitől, hogy egyáltalán beszélgetni tudjon a partnerével arról, mi történik közöttük. A valódi megoldás az lenne, ha párterápián oldanák meg a problémát, és rendeződne a szexuális élet is.

Azt azért érdemes tudni, hogy arra nagyon kevés esély van, hogy az a fél, aki több mint két éve kerüli a szexet a négy éve tartó kapcsolatban, hosszú távon problémamentesen tudná megélni a szexualitást. Emiatt is fontos lenne a szakember segítsége, hiszen minél tovább tart ez az állapot, annál biztosabb, hogy a közös életük más területein is egyre több lesz a probléma. A szex hiánya miatt több lehet a vita a napi együttműködésben, az intimitás (ölelések, csókok, összebújás a kanapén) teljesen eltűnhet a fennálló tartós harag miatt. Egyre több lehet a tünethiszti, azaz az olyan veszekedések, amik éppen az intimitáskeresésére irányulnak, csak éppen nagyon bántóak lesznek. 

Amikor pedig egyre nagyobb az érzelmi távolság két ember között, oda könnyedén be tud férkőzni egy harmadik fél, az elmagányosodás pedig garantált. Olvasónk kapcsolata mondhatni még fiatal, elvileg most kellene kialakulnia annak az érzésnek, hogy biztosan tudják, egymás társai lehetnek hosszú távon is. Az évek alatt fennálló hiányállapot a kapcsolatban azonban azt is mutatja, hogy ez az igazi társ érzése megkérdőjelezhető. Célszerű tehát segítséget kérni, és ha együtt meg tudják oldani a szexuális gondokat, akkor még lehet ebből egy hosszú ideig tartó jó házasság is.

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top