nlc.hu
Életmód

Szexuális élet lemondás fogadalom

„Megfogadtam, hogy amíg élek, nem fogok szexuális izgalmat megélni”

Tényleg létezhet, hogy lebeszélhetjük a saját testünket a szexualitásról? Mi mindentől függ a szexuális vágy, az érdeklődés? A libidó eltérő lehet, akár életszakaszonként, élethelyzetenként, a stressz mértékétől függően is változhat. Olvasói levélre válaszol Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó.

„30 éves vagyok, és három éve nincs párkapcsolatom. Előtte tíz évig éltem élettársi kapcsolatban, és amikor ennek vége lett, egyvalaki volt, akivel szerettem volna többet is. Ő úgy eldobott, mint egy rongyot, mert nem tetszettem a szüleinek. Annyira elkeseredtem, hogy azt ismételgettem magamban, hogy amíg élek, nem fogok szexuális izgalomba kerülni, és sajnos erre rá pár napra ez meg is történt. Arra ébredtem, hogy a hüvelyem száraz, a hajam és a bőröm is cserzik a szárazságtól. Pár hónapra rá elmentem nőgyógyászhoz, aki alacsony progeszteronszintet állapított meg. Szedem a hormonkészítményeket, mégis, mostanáig sem tért vissza a libidóm. Jó anyagi helyzetben élek, több nyelven beszélek, regényeket írok, mégis, a párkapcsolataimban kudarcot élek meg. Ha valaki érdekel, és találunk közös témát, úgy érzem, nem vagyok elég jó hozzá, hogy kevés vagyok. Azon is vívódom, hogy egyáltalán akarok-e komoly kapcsolatot. A napokban felismertem, hogy minden randevú után testi tüneteim vannak, orrvérzés, gombóc a torkomban, sírógörcsök. Úgy érzem, sokszor beleerőltetem magam a randizásokba. Mit tegyek? Úgy érzem, hogy mindettől függetlenül illő lenne, ha lenne igényem az intimitásra”

– az olvasói levelet külföldön élő női olvasónk küldte, akinek feltehetően pszichoszomatikus tünetei vannak a párkapcsolat terén. Lehetséges, hogy a libidója másmilyen, mint amit elvárna, és az is meglehet, hogy valóban nincs szüksége komoly kapcsolatokra. Emiatt sem kell félni, vannak olyan időszakok mindenki életében, amikor az önfejlesztést egyedül jó megélnie. Ráadásul a szerelem és szex terén tényleg igaz az, hogy ezt nem lehet erőltetni, mert abból csak gondok lehetnek. Ha neked is van olyan mondanivalód, ami kikívánkozik belőled a párkapcsolatoddal kapcsolatban, ha a szexuális életed problémás, ha a randis tapasztalataid szeretnéd megosztani, ha szeretnél konkrét segítséget kérni, akkor Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre. 

A libidó kétféle is lehet, nem az az igazi, ami spontán tör fel

A női test megfelelő működését a hormonháztartás nagyban szabályozza. Ha ez valamiért felborul, akkor annak nyoma lesz a szexuális életen is. Az olvasói levélben az látható, hogy a progeszteronnal gond van: ez az a hormon, ami a tüszőrepedésért, az ovulációért felel. A tüszőrepedésnek pedig van egy olyan kellemes ‘mellékhatása’, hogy a vágy felerősödik, a szexuális étvágy megnő az ovuláció körüli napokban. Ha az ovuláció elmarad, akkor minden ehhez kapcsolódó hormonális folyamat is megakad, így a szexuális vágy sem érkezik meg a ciklus közepének időszakában. A libidót tehát ilyen módon befolyásolja a hormonháztartás, és bár olvasónk szed erre gyógyszert, mégsem érzi azt, hogy valami megváltozna.

A nőknél az alacsony nemi vágynak az is lehet az oka, hogy a libidó úgynevezett reszponzív libidó, azaz reagáló. Ez azt jelenti, hogy fizikai stimulálás, érintés, csókolózás, mindenképpen szükséges ahhoz, hogy agyban is megérkezzen a szexuális vágy. Amíg a spontán libidójú férfiak és nők gyakran fantáziálnak a szexről napközben, munka közben is, úgy a reszponzív libidójú emberek gyakran azt hiszik magukról, velük valami baj van, mert őket nem érdekli a szex. A reagáló, reszponzív libidó tulajdonképpen valami olyasmi, mint amikor evés közben jön meg az étvágy. Ezért is érdemes figyelni saját magunkat: ki kezdeményez a szexuális helyzetben, mikor érzi olvasónk a vágyat, mitől indul be?

párkapcsolat

Fotó: Getty Images

Egyáltalán nincs azokkal a nőkkel sem baj, akik nem érzik a mindennapokban, hogy annyira vágynának a szexre, azonban ha együtt vannak valakivel, akivel jó a csók, finomak az érintések, akkor megérkezik a vágy. Ez a fajta tudatosság adja meg a szexuális önismeret alapját, és ha ezekre tudja a választ, könnyebb lehet elfogadni, hogy hogyan működik. A levélben arról is olvashatunk, hogy fiatal női olvasónk keresi a partnerét, viszont talán túl görcsössé vált már ez a folyamat. A testi tünetek megjelenését érdemes lenne orvossal is kivizsgáltatni, mielőtt túlságosan a pszichoszomatikus tünetekre fogná, viszont valóban beszédesek a jelek: olvasónk elvérzik ezeken a randikon, azaz úgy érzi, kevés, nem elég jó, ezért inkább feladja.

A párkeresés sikerességéhez érdemes lenne további önismereti, önbizalomépítő folyamatokon részt venni, ami lehet akár lovas terápia, táncterápia is akár, vagy pszichológus, pártanácsadó, intimitással foglalkozó szakember is. Az önbizalom könnyen elveszhet azoknál, akiknél egyébként is gondok lehettek ezzel korábban, vagy túlságosan nagy elvárásokat támasztanak maguk felé. Emiatt felerősödhet a görcsös megfelelési vágy, az önostorozás, a kétségbeesés. Ilyen érzésekkel nehezen lehet megmutatnia bárkinek is a személyisége legjobb részeit az első pár randin.

Olvasónk stresszt él át, aminek része a hormonháztartás felborulása is, és ennek nem sok köze van a fogadalomhoz, amit saját magának tett. A párkapcsolat területén fennálló stresszt fontos lenne oldani, ennek egyik módja a pihenés (azaz érdemes pár hónap szünetet tartani a randizásokkal) és a másik módja az önfejlesztés. A kettő együtt hatékonyabb lehet abban, hogy hosszú távon megfelelő partnereket találjon a randikra olvasónk, és főleg, hogy ne érezze magát kevésnek, nem elég jónak. Amíg kalandokat rengeteget találhatunk a mostani világban, társat annál nehezebb találni, de nem lehetetlen: ez utóbbihoz nagyon kell az önismeret és a szerencse a nyitottság mellett.

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top