nlc.hu
Életmód

Merevedési gond-szexuális élet

“Nővel nem áll fel, csak ha magamat izgatom”

Mi történik akkor a férfiak lelkében, amikor partnerrel képtelenek merevedést produkálni, viszont egyedül, pornót nézve minden működik? Hogyan lehet ezt nőként okosan kezelni? Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó válaszol egy újabb olvasói kérdésre.

Olyan problémával küszködök, hogy ha nővel vagyok, nem áll fel a péniszem, csak ha magamnak izgatom. Elég sok pornót néztem eddig sajnos, amit már abbahagytam. De így sincs változás. Az interneten szereztem be gyógyszereket, azokkal jól működik, de szerintem ez nem megoldás. Előre is köszönöm a segítséget!”

– férfi olvasónk nehézsége nem egyedi probléma, és valóban van köze a pornónézéshez és a maszturbálási szokáshoz. Mivel egy női magazinon válaszolom meg a kérdést, így az alábbiakban arról is lesz szó, hogy nőként amikor valaki találkozik hasonlóval, hogyan kezelje okosan a gondot. Ha neked is van olyan mondanivalód, ami kikívánkozik belőled a párkapcsolatoddal kapcsolatban, ha a szexuális életed problémás, ha a randis tapasztalataid szeretnéd megosztani, ha szeretnél konkrét segítséget kérni, akkor Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre. 

A potencianövelőhöz könnyen hozzá tud szokni a pénisz

Az orgazmus-ejakuláció folyamata reflexszerű folyamat a testben, így ha ahhoz szokik hozzá a pénisz, hogy nem kell merevednie, úgy is lesz ejakuláció, akkor partnerrel sem fog másképpen működni. Ha egy férfi rendszeresen, éveken keresztül pornót nézve önkielégít, akkor azt általában úgy teszi, hogy már akkor hozzányúl a péniszéhez, és akkor kezdi el izgatni, amikor nincs egyáltalán merevedése. Gyakorlatilag a nulláról kézzel izgatja annyira, hogy merevedés is legyen, majd egyre erősebb szorítással, egyre gyorsabb mozdulattal stimulálja az élvezésig. Ha ezt éveken át rendszeresen, napi szinten csinálja egy férfi, akkor a pénisze nem fog másképpen viselkedni akkor sem, ha ezt egy nővel szeretné megélni. 

Ráadásul felmerül egy másik probléma is a merevedési gondok mellett: a pénisz a reflexszerű folyamat miatt teljesen hozzászokott a férfi saját kezének mozdulataihoz, annak erősségéhez, szorításához. Ezt pedig egyetlen egy nő sem tudja utánozni, egyrészt mert más szögből is nyúl hozzá kézzel, ráadásul egészen más a hüvely és a száj szorítása is, érzésre is más egy nő teste, mint a férfi saját marka. Nemcsak, hogy merevedése nem lesz ezeknek a férfiaknak amikor nőkkel próbálnak együtt lenni, hanem még az is gond lehet, hogy a férfi egyáltalán nem tud elélvezni a partner keze/szája/hüvelye által, csakis a saját kezével. Aztán előkerül a potencianövelő, ami szintén ugyanígy fog működni: anélkül nem megy, hozzászokik a pénisz ehhez is, hogy nem kell magától merevednie, megteszi azt helyette valami más.

szexualitás

fotó: getty images

Eközben a partner nőként azt éli meg, hogy vele valamiért nem megy a szex, hogy nincs merevedés már akár a csókolózástól sem, később sem. Az élvezés sem megy, csakis saját kézzel – és mi nők hajlamosak vagyunk ezt a harmadik alkalom után magunkra venni. Jönnek a kétkedő kérdések: nem vagyok elég szexi, elég jó, elég izgató? Aztán elkezdjük a partnert faggatni a múltbéli kapcsolatairól, a férfi pedig hajlamos hazudni ilyenkor, hogy bizonyítsa, tud ő férfi lenni az ágyban, csak most nem megy. Ez egy ördögi kör, a nők ilyenkor még inkább magukba fordulnak, mindent bevetnek, hátha összejöhet, legyen az akár szexibb fehérnemű, pornófilm a háttérben, satöbbi. 

A megoldás pedig egészen máshol keresendő: a pornóhoz szokott pénisz működésén kellene változtatni, viszonylag sürgősen, hiszen ahogy a levélben is olvashatjuk, ezek azok a férfiak, akikre a potencianövelők piaca növekszik. Urológus kivizsgálása szükséges lenne, de nem azé, aki a gyógyszereket felírja, hanem valaki mást kellene megkeresni. Az eredményekkel együtt pedig érdemes megkeresni valakit, aki foglalkozik szexuálterápiával, a pornó okozta károk csökkentésével, és a partnerrel való szex megélésének problémakörével. Nőként tehát senkinek nem szabad önmagára vállalni ennek a felelősségét, nemcsak a megoldásét, hanem a problémájét sem: ehhez nincs semmi köze annak, hogy ki mennyire van elhízva, milyen a melle vagy a feneke. 

Egy-egy ilyen szexuálterápiás folyamat pár hónapig tart, és a partner segíthet benne: fontos lenne mindent elmondani neki őszintén, ha igazán fontos a kapcsolat. A közös jövő érdeke, hogy ezt a gondot együtt megoldják, bár az elején csak a férfi tud ebben részt venni, övé a munka nagyobb része, végül csatlakozhat a barátnő is, akivel a szexuális életet rendezik. A potencianövelőkről való leszokás is fontos lenne, bármit is szed, annak biztosan van mellékhatása, kialakulhatnak szívproblémák, szemmel, látással kapcsolatos gondok, alvászavar, vérnyomásgondok, cukorbetegség is. Türelemmel, empátiával érdemes a szexhez a megoldásig vezető úton is hozzáállni, a nő abban segíthet, hogy nem nyom rá még nagyobb teljesítménykényszert és elvárásokat a férfire.

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top