nlc.hu
Életmód

Egy 23 éves szűz nő félelmei

“Rettegek attól, hogy talán a nőkhöz vonzódom, 23 éves vagyok és szűz”

A pszichoszexuális fejlődésünk lezárul a 18-19 évünkben, így ha addig nem volt semmilyen jele, semmilyen törés esetleg a fejlődésben, akkor nem valószínű, hogy valaki a semmiből vonzódna a saját neméhez felnőttként. Olvasónk kétségbe van esve, nagyon szeretné elveszíteni a szüzességét, és retteg attól, hogy nem elég magabiztos ehhez. Pedig 23 évesen nincs lekésve semmiről. Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó válaszol az újabb olvasói levélre.

„23 éves vagyok és még szűz. Nem volt még igazán párkapcsolatom, 15 évesen jártam egy fiúval, ami két hónapig tartott. Általában az történik, hogy aki nekem tetszik, azzal nem alakul ki semmi komoly. Akik meg nem tetszettek eléggé, akkor kezdtem el irántuk érdeklődni, amikor már nem érdekeltem őket. Az utóbbi időben kétségbe estem, minden barátnőmnek van párkapcsolata, én pedig egyedül vagyok. Pár hónapja jött egy gondolat, és azóta nem hagy nyugodni: mi van, ha leszbikus vagyok? Sohasem vonzódtam a lányokhoz, mindig férfivel képzeltem el a szerelmi kapcsolatot. Hónapok óta depressziós vagyok amiatt, hogy mi van, ha leszbikus vagyok. Nem merek barátkozni sem, a lány barátaimat is kerülöm. Volt egy legutóbbi szexuális élményem, ami nagyon bánt, sajnos rossz embert választottam. Ez a férfi nagyon szeretett anno engem, de nekem nem volt az esetem. Miután nem érdeklődött utánam, bennem minden átfordult, és elkezdtem nyitni felé, viszont ő már nem úgy érdeklődött, és csak egy éjszakát szeretett volna. Nem tudtam elég magabiztos lenni, hiszen ittas is voltam és amatőr. Nem sikerült benedvesednem, és ez őt is bántotta, hiszen bárhogyan próbálkozott, nem ment. Nem értettem, mi történik, és sajnáltam, hogy így lett vége a mi történetünknek. Szeretnék végre megnyugodni, és nem tudom kihez fordulhatnék, hiszen már 2 pszichológusnál is jártam, de ők csak még inkább összezavartak. Nem érzem magam magabiztosnak, és nagyon magányos vagyok, pedig szép és csinos lány vagyok, és sokan nem értik, hogy miért vagyok ilyen szerencsétlen a szerelemben vagy párkeresésben”

– az olvasói levél tele van kételyekkel, kudarcélményekkel és negatív gondolatokkal, amik mind rányomják a bélyegüket a szexuális életre. Ebből egy gond is elég lenne ahhoz, hogy nehezen menjen az ismerkedés. Az egész szexualitásunk olyan körülbelül, mint amikor hirtelen gyomorgörcsünk lesz egy veszekedés miatt: pontosan ennyire érzékeny az egész libidó-nemi szervek érzékenysége is. Ha sok a lelki gond, akkor ezek a területek is görcsössé válnak, nehéz lesz ebből kiutat találni, de nem lehetetlen. Ha neked is van olyan mondanivalód, ami kikívánkozik belőled a párkapcsolatoddal kapcsolatban, ha a szexuális életed problémás, ha a randis tapasztalataid szeretnéd megosztani, ha szeretnél konkrét segítséget kérni, akkor Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre. 

Olyan nincs, hogy minden előzmény nélkül felnőttként valaki vonzódni kezd a saját neméhez

A pszichoszexuális fejlődésünkben elérkezik az az időszak, a pubertás időszaka, amikor elkezd kialakulni a szexuális irányultságunk is. A 12-13 éves fiatalok, azaz a 7-es, 8. osztályos gyerekek már érzik és jól tudják, hogy kikhez vonzódnak: a fiúkhoz vagy a lányokhoz. Szexuális fantáziában, álmokban megjelenik az érdeklődés tárgya, és viszonylag rövid időn belül az első szexuális tevékenységeken is túlesünk. Ilyen a csókolózás, a járás valakivel, a tapizás, az első előjátékok, első szexuális élmény.

Akik vonzódnak a saját nemükhez, mind érzik azt, hogy amikor az ellenkező nemnél próbálkoznak, az nem az igazi, valami hiányzik. Akik pedig mindkét nemhez vonzódnak, egyaránt jól érzik magukat a szexuális cselekményekben, egyaránt vannak érzelmeik, szerelemérzéseik. Olvasónk leveléből arra lehet következtetni, hogy ilyesmit nem élt át senkivel, se nővel se férfival, sőt, a levél alapján egyértelműen a férfiakhoz vonzódik.

Ha bizonytalan a szexuális irányultságban, akkor érdemes lenne olyan szakembert is felkeresni, aki szexualitással is foglalkozik, és akivel ki lehet alakítani az ismerkedéshez, a szüzesség elveszítéséhez szükséges magabiztosságot. Én inkább ebben látom a problémát: 23 évesen ugyanis egyáltalán nem nevezhető annak a bizonyos kritikus kornak, amikor fizikai gondokat is jelentene a szüzesség elvesztése. A 40 feletti nőknél ez sokkal problémásabb, a szűzhártya esetleges megvastagodása miatt.

leszbikus

Fotó: Getty Images

Fontos lenne kialakítani azt az életmódot, amivel sokkal több férfival beszélgethet olvasónk, erre a legjobb a hobbi, ami persze olyan legyen, ahol vannak férfiak. A nyári sportok például erre tökéletesek, meg lehet tanulni vitorlázni, hajót vezetni, el lehet menni kajaktúrákra, raftingolni is. A vezetett túrákon fiúcsapatokkal is lehet találkozni, és attól függetlenül, hogy külsőre tetszik-e valaki vagy sem, lehet velük beszélgetni.  A legtöbb szűz lánynál és szűz fiúnál ez a valód probléma, hogy túlságosan nagy elvárásokat támasztanak a leendő első partner felé, pedig az a valaki lenne a legjobb partner a szüzesség elvesztésére, akivel képesek magukat elengedni. 

A szüzességen való szorongás, a párkapcsolati csalódások okozhatnak mélyebb lelki gondokat, amilyen a depresszió, a letargia, az életuntság. Ilyenkor minden fiatalban megkérdőjeleződik a saját jövője, ami érthető is, hiszen ha kitolódik a szüzesség elvesztésének időszaka, akkor a családalapítást nagyon nehéz lehet elképzelni mint jövőképet. A baráti társaságok sem sokat segítenek, sok esetben a szűz lányok és fiúk hazudnak a szexuális kalandjaikról, pedig a barátokon keresztül is lehetne ismerkedni.

Amit még okos lenne kerülnie olvasónknak, hogy nagyobb lánytársaságokkal jár bulizni. A sok lány egy csapatban elijeszti a fiúkat, még a legbátrabbak is igen nehezen mernek odalépni olyan lányhoz, aki körül legalább 4-5 figyelő lány áll még. Emiatt is jó lépés, ha valamilyen hobbit keres magának olvasónk, amiben jól érzi magát, amiben kiteljesedhet, amin keresztül képes valamilyen örömöt megélni. Ezek a jó érzések segíthetnek megnyílni annyira, hogy képes legyen megismerkedni egy olyan fiúval, aki előtt lelkileg és testileg is mer majd lemeztelenedni. 

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top