nlc.hu
Életmód

A szexológus válaszol

„Nem kívánom a férjem, de a szexet igen”

Hat éve vagyunk házasok a férjemmel, de már tíz éve együtt vagyunk, és két gyerekünk született a kapcsolatunkból. Amiatt írok, mert azt vettem észre, hogy nem kívánom a férjemet egyáltalán, de másokat, a szexet nagyon is. Nem szeretném megcsalni a férjemet, és bár rendszeresen van köztünk szex, nem élvezem, és nem is vágyom rá. Ha lehet, kikerülöm a közeledését, látom rajta, hogy zavarja, de egyelőre jól viseli. Fogalmam sincs, hogy mit tehetnék, hogyan kívánhatnám meg újra a férjemet?

– az olvasói levél egy igen fontos, és általános problémára mutat rá, mi van akkor, ha a házasságban, párkapcsolatban eltűnik a szexuális vágy a partner felé. Ennek rengeteg oka van, és az évek alatt szép lassan gyűrűzik be ez a probléma két ember életébe. Hogy lehet-e ellene tenni, fordítani rajta, az attól függ, milyen minőségű a kapcsolat, és mi minden okozta az eltávolodást. Ha neked is van olyan mondanivalód, ami kikívánkozik belőled a párkapcsolatoddal kapcsolatban, ha a szexuális életed problémás, ha megosztanád a randis élményeidet, ha szeretnél konkrét segítséget kérni, akkor Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Van, hogy a vágy irányítható, és van, hogy kihűlt a kapcsolat

A libidóhiány a párkapcsolatban az egyik legösszetettebb problémakör. A vágy hiányát számos szervi és lelki tényező is okozhatja, így általánosságban elmondható, hogy ahány ember, annyiféle lehet a vágy hiányának oka. Ráadásul nemcsak az egyéni preferenciák befolyásolhatják, hanem a párkapcsolat dinamikája is, a partner viselkedése, a párkapcsolattal való elégedettség. Az, hogy valaki mást is vonzónak találhatunk, teljesen természetes dolog. Értelemszerűen ez akkor jó, ha a partner felé is megvan a megfelelő vágy. Amennyiben ez már régóta nincs, vagyis tartósan fennáll, akár 4-6 hónapja, akkor kimondható, hogy szexuális problémák vannak a kapcsolatban. 

A nőknél és a férfiaknál máshogyan jelenik meg a vágy hiánya, és mivel olvasónk nőként írta meg a gondját, így most kifejezetten a nők libidóhiányának okait mutatom be. Jellemzően akkor beszélhetünk egy nőnél libidóhiányról, ha semmilyen szexuális tevékenység nem érdekli, még csak az önkielégítés sem. Szexuális fantáziái sincsenek nagyon, vagy igen kevés. Olvasónkban van ugyan szexuális vágy, de az nem a partner felé irányul, ami azt is jelenti, hogy a kapcsolatban ugyan van vágyhiány, de a partnerekben egyénenként nézve nincs. Ez arra utal, hogy a párkapcsolat egyéb területein vagy akár a szex területén történhetett valamikor egy törés.

szexológus válaszol szexuális élet libidó

Fotó: Getty Images

Ilyen törés lehet nők esetében például a fájdalmas szex, vagy az, ha a nő nem tud orgazmust megélni a partnerével együtt. Ha több próbálkozás is történt, és kudarcba fulladtak, akkor kialakulhatott a partnerrel való szex kerülése. Hasonló problémát okozhat az is, ha a partner túlságosan erőlteti a szexet, azaz mindennap munka után hazaérve azonnal szexelne. Általánosságban elmondható, hogy bármilyen nemű emberről is legyen szó, ha kényszernek érzi valaki a szexet, ha csak azért csinálja, hogy a másikat ne bántsa meg, előbb vagy utóbb szexmentes kapcsolat lesz a vége. A szexuális együttlétekben ilyenkor ugyanis nem igazán találja meg a saját örömét, hiszen valamiféle kényszerből csinálja, nem saját belső indíttatásból. Tipikusan ilyenek azok a kapcsolatok, ahol azért kerüli valaki a csókolózást, mert tudja, hogy abból szex lehet, és azt nem szeretné. 

Ha a párkapcsolatban, házasságban volt korábban valamilyen negatív szexuális élmény, szintén okozhat ilyen jellegű elfordulást a partnertől, mint amit olvasónk írt. Ha például olyasmit próbálgattak az ágyban, ami olvasónk számára inkább kényelmetlen érzés volt, és ezt többször is megtették, akkor szintén lehet a probléma forrása ez is. A lelki tényezőket is érdemes végigvenni: történt-e a múltban olyan rendszeresen visszatérő vita, amit nem tudtak rendezni? Ez lehet bármilyen életterületen, sokszor annyira banális is lehet az egész, minthogy anyós-após vita áll a háttérben, ami miatt sok a felgyülemlett harag a felekben. Vagy esetleg érezte-e úgy magát olvasónk az elmúlt években, hogy kihasználta a partnere, hogy becsapta, elárulta valamiben? Akár anyagi jellegű is lehet a probléma, ami miatt kialakulhatott a partner elutasítása az ágyban.

Látható, hogy mennyire sokrétű lehet a libidó csökkenésének az oka, így a megoldáshoz először is olvasónknak a saját érzéseiben kellene kutakodnia. A konfliktusok rendezésével, az esetleges negatív szexuális élmények felülírásával visszaállítható a partnerek között a libidó, amennyiben mindketten ezt szeretnék és nincs külső kapcsolat. Ha a bizalom nem sérült, ha szervi betegségek nincsenek, akkor szakemberrel pár hét alatt rendezhető a libidó problémaköre a párkapcsolatban.

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top