nlc.hu
Életmód

Fogamzásgátlási módszerek a múltból

6 bizarr fogamzásgátlási módszer a múltból

A nem kívánt terhesség ellen már a modern fogamzásgátlási eszközök megjelenése előtt is igyekeztek védekezni az emberek. Mai szemmel nézve olykor kimondottan bizarr módszerekkel.

Szilfium

A szilfium nevű növényt az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is használták, mégpedig ételízesítőként, gyógyszerként, illatosítóként, valamint fogamzásgátlóként is. A nők főzetet készítettek a növény magjaiból, majd megitták. Ugyanilyen lében gyapjút is áztattak, amit aztán felhelyeztek a hüvelyükbe.  

Szilfium

Szilfium (Fotó: Getty Images)

Krokodiltárgya

Az ókori Egyiptomban a nők krokodilürüléket és mézet kevertek össze, és ezt kenték a hüvelyükbe, hogy megakadályozzák a terhességet. Hogy a módszer bevált-e, az erősen kérdéses.

Guggolás és tüsszögés

Az ókori orvos és író, Epheszoszi Szóranosz feljegyzései szerint az ókori Rómában a nők felelőssége volt, hogy lehetőleg a partnerük magömlése előtt megszakítsák a közösülést. Miután ezt megtették, egy darabig visszatartották a lélegzetüket, ezt követően pedig guggolásokat végeztek és tüsszentettek néhányat, majd kimosták a hüvelyüket.

Állati belek

A középkori Európában az állati belekből készítettek kezdetleges óvszereket a nem kívánt terhesség, valamint a nemi betegségek megelőzésére szolgáltak. Főleg kecskék és birkák beleit használták fel e célra, de olykor halakét is.

Ecet

A 16. századi Angliában különösen a prostituáltak körében volt népszerű az az eljárás, amikor is szivacsot áztattak ecetbe, és közösülés előtt felhelyezték a hüvelyükbe. A nemi szervük átöblítésére szintén használták az ecetet.

Citrom

Citrom (Fotó: Getty Images)

Citromhéj 

A 17. században a nők félbevágtak egy citromot, kifacsarták, majd ezt helyezték fel a hüvelyükbe közösülés előtt. A citrom is ily módon egyfajta óvszerként funkcionált, melyről úgy tartották, segít megakadályozni, hogy a spermiumok bejussanak a méhbe.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top