nlc.hu
Életmód

Van-e joga egy magyar nőnek dönteni a saját testéről? - Magyarország az utolsó európai ország, ahol még mindig vényköteles a 72 órás tabletta

Van joga egy magyar nőnek dönteni a saját testéről?

Az idei nőnap alkalmából a Patent Egyesület egy figyelemfelkeltő plakátkampánnyal hívta fel a figyelmet a nők valós igényeire. Például, hogy a saját testünket érintő kérdésekről mi dönthessünk.

A nőnapi plakátkampány

A Patent Egyesület egy merész és gondolatébresztő plakátkampánnyal kívánt rávilágítani arra, hogy a virágok és kedves gesztusok mellett fontos lenne szólni a nők jogairól is. Hiszen ezek azok, amik valójában minket, nőket érdekelnek. Ilyen például az egyenlő házimunka-megosztás a férfiak és a nők között, hiszen egyes statisztikák szerint Magyarországon 10-ből nyolc nő végez házimunkát, míg a férfiak közül csak 10-ből három. De a bántalmazott nők és gyerekek helyzete is terítékre került, mert az igazságszolgáltatás gyakran az elkövetők pártját fogja az áldozatok helyett. A 72 órás fogamzásgátló vény nélküli hozzáférhetőségének kérdése különösen fontos része ennek a figyelemfelhívásnak. Magyarország az egyik utolsó ország az EU-ban, ahol a sürgősségi fogamzásgátló vényköteles. Az emiatt orvoshoz forduló nőket pedig rendszeresen megaláztatás éri az egészségügyben.

Női jogok

A virágok és kedves gesztusok mellett fontos lenne szólni a nők jogairól is (Fotó: GettyImages)

A 72 órás fogamzásgátló kérdése más országokban

A világ számos országában már évek óta elérhető a 72 órás fogamzásgátló vény nélkül is. Az Európai Unió többségében, például Norvégiában, Svédországban és Hollandiában már nem kell orvosi recept ahhoz, hogy ezekhez a tablettákhoz jussunk. Az Egészségügyi Világszervezet is támogatja ezt az elérhetőséget, mivel a 72 órás fogamzásgátlók minimális egészségügyi kockázatot jelentenek, és segíthetnek a nem kívánt terhességek elkerülésében.

A Patent Egyesület által indított petíció célja, hogy Magyarországon is vény nélkül elérhetővé váljon a 72 órás fogamzásgátló. Ez a lépés nemcsak a nők reproduktív jogainak gyakorlását segítené elő, de a társadalom egészét is érintené, hiszen minden embernek joga van a szabad és felelős döntéshozatalhoz saját testével kapcsolatban. A petíció támogatásával mindenki hozzájárulhat a nők jogainak előmozdításához és a reproduktív egészségügyi ellátáshoz való egyenlő hozzáféréshez.

Fontos, hogy a jogaink ne csak látszólagosak legyenek. Hiszen az érvényesítésük során rendre nehézségükbe ütközünk. Bár nem tűnik jelentős kívánságnak, hogy a sürgősségi fogamzásgátló tabletták vény nélkül kaphatóak legyenek, hiszen csak besétálunk a nőgyógyászhoz, vagy a sürgősségi fogamzásgátló szakambulanciára, és ott felírják nekünk. A valóságban azonban sokkal komplikáltabban működik az egész rendszer. Mert előfordul, hogy az orvos fel sem akarja írni, vagy mint ahogy fentebb említettem, meg is alázza a hozzá forduló, kétségbeesett nőt. Érezteti velünk, hogy szerinte nem jó döntést hozunk.

Pedig a sürgősségi fogamzásgátló módszerek a beágyazódást akadályozzák meg, így morális szempontból kevéssé lenne megkérdőjelezhető a létük. Azokban az országokban, ahol vény nélkül elérhetőek a sürgősségi fogamzásgátló tabletták, nem csak a hozzáférhetőség módját teszik jóval könnyebbé és egyszerűbbé. Hanem kifejezik, hogy a nőknek joguk van rendelkezni a saját testük felett, és azt egy biztonságos, ítélkezésektől mentes közegben tehetik meg. A Patent Egyesület ennek kíván hangot adni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top