Életmód

„Hiába vettem be az esemény utáni tablettát, teherbe estem”

Rose-nak egy elszakadt óvszer miatt volt szüksége a tablettára. Meg sem fordult a fejében, hogy esetleg nem használ majd. Pedig – mint kiderült – ez gyakrabban előfordul, mint bárki gondolta volna.
terhességi teszt

„Mikor életemben először esemény utáni tablettára volt szükségem, mindössze 16 éves voltam” – kezdi a Refinary29 oldalán közzétett vallomását Rose Stokes. A fiatal nő hozzáteszi, azóta nagyjából 15 év telt el, és ez idő alatt nagyjából ötször folyamodott a sürgősségi fogamzásgátlóhoz. „A tablettára minden alkalommal elővigyázatosságból volt szükségem, és nem azért, mert nemtörődöm, vagy felelőtlen lettem volna.

Így volt ez tavaly is: Rose akkor egy elszakadt óvszer miatt vett be esemény utáni tablettát. „Meg sem fordult a fejemben, hogy esetleg hatástalan lesz” – írja, majd hozzáteszi, hogy konkrétan összeomlott, amikor néhány héttel később megtudta, hogy a biztonsági intézkedés dacára is teherbe esett. „Minden más esetben még akár különlegesnek is érezhettem volna magam, de nem akkor” – vallja be, majd idézi a vonatkozó statisztikát is, ami szerint 100-ból két nő esik teherbe óvszer használata mellett, és 20-ból csak egy azok közül, akik esemény utáni tablettát vesznek be.

Rose tudni akarta, mit rontott el; hogy hogyan lett a 20-ból az az egy, akinél nem működött a sürgősségi fogamzásgátló. A módszer egészen addig egyfajta védőhálót, utolsó mentsvárat jelentett számára az igazán rázós helyzetekben. „Azután kezdtem alaposabban utánajárni annak, hogyan is hat a tabletta, mikor nyilvánvalóvá vált, hogy korántsem én vagyok az egyetlen, akinél végül a kritikus pillanatban csődöt mondott: még a kollégáim és a barátaim között is voltak olyanok, akiknél nem használt.”

Rose hosszú bejegyzéséből kiderült, az okot a sürgősségi fogamzásgátló tabletták hatásmechanizmusában kell keresni. A fiatal nő emlékeztet, hogy bár a gyártók előszeretettel hangsúlyozzák, hogy a tabletták 95 százalékban hatékonyak, egyszerűen nem lehetnek hatásosak azoknál a nőknél, akik a ciklusuknak a második felében járnak, már a peteérés után – mivel úgy működnek, hogy az ovulációt akadályozzák meg.

„Ha erről időben tudok, minden bizonnyal nem a tablettát választottam volna, hanem a spirált – ami, ellentétben a tablettával, nem a megtermékenyülést, hanem a beágyazódást akadályozta volna meg” – magyarázza Rose, aki azt is sérelmezte, hogy a gyógyszertárban, ahol kiváltotta a tablettákat, senki sem kérdezett rá, hogy hol tart épp a ciklusában. „Nem kérdeztek rá a súlyomra sem, és arra sem, hogy szedek-e rendszeresen valamilyen gyógyszert. Pedig, mint kiderült, ezek is befolyásolhatják a tabletta hatékonyságát” – mondja Rose, aki azért írt a vele történtekről, hogy felhívja a figyelmet a hiányosságokra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top