nlc.hu
Életmód

Modell lesz a fiatal nő, aki nem tud mosolyogni

Modell lett a fiatal nő, aki nem tud mosolyogni

A ritka rendelleneséggel született lányt éveken át bántották külseje miatt, de sikerült talpra állnia.
nő, tengerpart

Tayla Clement egy 24 éves új-zélandi lány, akit úgy ismernek világszerte, mint a lányt, aki nem tud mosolyogni. Ennek oka, hogy egy ritka, négymillióból becslések szerint mindössze egy embert érintő rendellenességgel, az úgynevezett  Moebius-szindrómával született. Ez egy arcidegeket érintő betegség és azzal jár, hogy az érintetteknek bizonyos arcidegei nem fejlődnek ki, vagy csak részlegesen teszik azt. Emiatt a betegek leglátványosabb tünete az, hogy egyszerűen nincsenek arckifejezéseik.

A People ismertette Tayla történetét, akit gyerekként rengeteget bántották az állapota miatt. Volt, hogy az iskolában azt javasolta neki a többi gyerek, húzzon műanyag zacskót a fejére, hogy ne kelljen látniuk, mennyire ronda.

Tizenkét éves korában megműtötték a fiatal nőt, abban bízva, hogy a combjából eltávolított szövetek szája sarkába történő átültetésével sikerül működésbe hozni az idegeket. A műtét azonban nem érte el a várt eredményt, a kortársak részéről pedig folytatódott a gúnyolódás, bántalmazás éveken át. Mire tizenhét éves lett Taylánál már olyan mély depresszió alakult ki, hogy a szakemberek azt mondták, hasonló állapotot csak a harcokból visszatérő, poszttraumás stressz szindrómában szenvedő katonáknál tapasztaltak.

Azt hiszem, ha úgy nősz fel, hogy folyton azt mondják neked, csúnya vagy és értéktelen, előbb utóbb elhiszed

– mondta el az ABC Newsnak a fiatal nő.

A mélypontról azonban saját erejéből sikerült elmozdulnia az iskola befejezése után. Elkezdett komolyan edzeni, illetve meditálni és apránként visszaépítette az önbizalmát. A közelmúltban ráadásul leszerződtette a világhírű inkluzív modellügynökség, a Zebedee Talent is.

Az ABC Newsnak a Tayla arról beszélt, bízik benne, hogy példája erőt ad majd azoknak a gyerekeknek, fiataloknak, akik nehéz helyzetben vannak. Mint fogalmazott, ez annyira feldobja, hogy, ha tudna mosolyogni, az ő arcán lenne a világ legnagyobb mosolya.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top