Életmód

Te mennyi ételt dobsz a kukába? Előzzük meg együtt az ételpazarlást! (x)

Gondolom egyikünk sincs igazán tisztában azzal a ténnyel, hogy a legtöbb szemétbe került étel, nem a vendéglátó egységek-, vagy a kereskedelem élelmiszer-hulladéka, de még csak nem is a gyártók feleslege. A legnagyobb ételpazarlás a háztartásainkból kerül ki, vagyis mi a fogyasztók dobjuk ki a legtöbb ételt.

Te mennyi ételt dobsz a kukába? Előzzük meg együtt az ételpazarlást! (x)


Mit is jelent az élelmiszerpazarlás pontosan?

Élelmiszerpazarlás akkor következik be, amikor olyan étel kerül a szemétbe, melynek a hulladékká válása elkerülhető lehetett volna. Ilyenek a lejárt szavatosságú ételek vagy a kidobott ételmaradékok, de ide soroljuk azokat a hulladékokat is, melyek emberi fogyasztásra nem alkalmasak, de egy részük újrahasznosítható lehetne.

Nálad mennyi étel landol a kukában?

Gondold végig, hogy csak a te családodban mennyi étel kerül a szemétbe. Lehetne kevesebb? Igen, biztosan. Elmondunk néhány tippet, hogy kevesebb étel menjen veszendőbe a te háztartásodban is.

A legfontosabb, az odafigyelés.

Előzd meg a túlvásárlást!  

Ha éhesen megyünk vásárolni, biztosan jóval több élelmiszer kerül a kosarunkba, mint amire szükségünk lenne, kerüld el az „éhes” vásárlást.

Vásárolj tudatosan!

A mennyiség helyett, törekedjünk a minőségre. Válassz minőségi, hazai termékeket!

Gondolkodj előre!

Listát írni pár perc, amit ma már akár a telefonunkba is beleírhatunk, sőt elő is hívhatjuk a bevásárlásainkat, meggyorsítva a folyamatot. Ez egy olyan apró lépés, ami segíthet abban, hogy ne össze-vissza vegyünk meg mindent, ami „szembejön” a boltban, hanem azokat a dolgokat pakoljuk a kosarunkba, amire igazán szükségünk van.

Te mennyi ételt dobsz a kukába? Előzzük meg együtt az ételpazarlást! (x)

Csak olyan élelmiszert vegyél meg, ami el is fog fogyni!

Előre gondold végig, hogy melyek azok az ételek, amelyeket szeret a családod. Ezekből az alapanyagokból állítsd össze a napi menütöket. Legyen benne zöldség, gyümölcs, némi hús, és amit még szerettek, de ne vidd túlzásba.

Minimalizáld a felesleges ételeket a háztartásodban!

Nem kell, hogy mindenből legyen otthon. Vannak olyan élelmiszerek, amelyeknek nemcsak a fogyasztását, de a vásárlását is minimalizálhatjuk. A fehér cukor, a fehér liszt, édességek, „rágcsák” helyett inkább a friss zöldségeket, gyümölcsöket, olajos, de sótlan magvakat részesítsük előnyben.

Nem minden szemét, ami annak tűnik!

A maradékokat számtalan kreatív módon felhasználhatjuk. Nézz utána az interneten egy-két jó receptnek, inspirálódj. Biztos, hogy rövid idő alatt neked is meglesznek a saját bevált ötleteid arra, egy-egy maradék étel, hogyan változhat egészen újjá.

Főzz annyit, amennyit biztosan megesztek!

Nem könnyű kiszámolni, hogy éppen mekkora adagot főzzünk, de kis odafigyeléssel egyre pontosabban tudjuk majd meghatározni a mennyiségeket. Próbálj olyan adagot készíteni, ami el is fogy. Ha mégsem sikerül, gyorsan tedd a maradékot dobozba és címkézd fel, hogy meddig kellene elfogyasztani.

Te mennyi ételt dobsz a kukába? Előzzük meg együtt az ételpazarlást! (x)
Fagyassz le minden romlandó ételt, amit nem tudtok időben elfogyasztani!

A fagyasztó igazán jó barát. Számos olyan étel van, amely fagyasztással megmenthető lenne. Például, ha úgy alakult, hogy több zsemlét/kenyeret vettél, még frissen tedd a fagyasztóba, az élesztő vagy az ebéd maradék is gyorsan kerüljön be a fagyasztóba. Ezzel az étel is megmenthető, és adott alkalommal rengeteg időt is nyerhetsz, ha nem kell főznöd, csak kiolvasztani az ebédet.

Adományozz a rászorulóknak!

Többet vettél valamiből? Úgy látod nem fogy el időben? Nézz szét a környezetedben, számos olyan ember/család van, akiken így segíthetsz. Megmaradt az ebédből 1-2 adag? A rászorulók  számára hatalmas ajándék, ne dobd ki, add tovább.

Az élelmiszerpazarlás csökkentése közös ügy!

Az élelmiszerpazarlást a leginkább úgy lehet csökkenteni, ha minden szereplő kiveszi a részét a folyamatban. A Lidl Magyarország ezért hatalmas energiákat fordít arra, hogy kevesebb étel menjen veszendőbe. Rendszeresen törekszik rá, hogy felhívja vásárlói figyelmét az élelmiszerpazarlás megelőzésére, sőt, mintegy partnerként segítséget is nyújt ebben. A diszkontlánc több kampányt is indított már, hogy edukálja a vásárlóit, mennyire fontos tudatosan kezelni az élelmiszereket, hiszen az alapanyagok nem állnak rendelkezésre korlátlanul, a felesleg pedig terheli a környezetet.

Természetesen az edukáció mellett a saját hulladék minimalizálásra is kiemelt figyelmet fordítanak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy már az élelmiszer rendelésnél elsődleges szempont a kereslet mennyiségének figyelembevétele.

A Lidl-nél a korábban emberi mérlegelésen múló döntéseket teljes körű automatizálással egy mesterséges intelligencia alapú rendszerrel váltották ki. Szükség esetén a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési időben még megfelelő, de ahhoz közeli termékeket kedvezményesen értékesítik. Így például a vállalat a friss húst és a csomagolt beszállítói pékárukat a fogyaszthatósági idő utolsó napján 50 százalékos kedvezménnyel kínálja.

Sokszor azonban elkerülhetetlen az élelmiszer-hulladék keletkezése. Ezeket különböző szervetek segítségével igyekeznek megmenteni. A Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel -, havonta több ezer rászorulót támogatnak, a forgalomból kivont zöldséget, gyümölcsöt és pékárut többek között állatkertek és vadászegyesületek részére ajánlják fel. A már nem adományozható élelmiszerhulladékot – a zöldség-gyümölcs és a pékáruk egy részét – komposztálják, a fennmaradó rész az állati eredetű termékekkel együtt (beleértve a hús- és tejtermékeket) biogáz üzemben kerül újrahasznosításra.

Tegyünk együtt az élelmiszerhulladék csökkentésért!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top