nlc.hu
Életmód

Renáta kétszer adott életet a fiának

Renáta kétszer adott életet a fiának

Fiát, Petit a bal veséje odaadományozásával mentette meg édesanyja attól, hogy ne dialízissel töltse a napjait, hanem egy sokkal szabadabb életet éljen.

Petiről öt éve derült ki egy védőnői szűrésen, hogy extra magas a vérnyomása. Édesanyjának, Princz Renátának jelezték, hogy érdemes lenne további vizsgálatokat is lefolytatni. Három hónap kellett, hogy kiderüljön: egy genetikai probléma miatt a fiú veséi előbb-utóbb fel fogják mondani a szolgálatot, és a magas vérnyomás ennek a következménye – írja a Bors.

Szerencsére időben elkaptuk a problémát, volt felkészülési időnk. Petit nem kellett dializálni, gyógyszereket viszont kapott, majd várakoztunk. Lelkileg nagyon megterhelő volt az elkövetkezendő pár év, hiszen tudtam, hogy a gyermekem szervezete áll le, de nem tudok mit tenni ellene. Vagyis eleinte még ezt hittem.

Végül két évvel ezelőtt, 2020 januárjában került sor arra, hogy a bal veséjét a gyermekének adományozza, ezzel másodszor is életet adva neki.

Kórházi ágy

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Egy percig nem gondolkodott ezen: tudta, hogy amennyiben megfelelő donornak bizonyul, biztosan odaadja a veséjét Petinek. A kisfiú a műtét előtt azt mondta, hogy:

Eddig 50-50 százalékban voltam anya és apa, most 51 százalékban leszek anya.

Az édesanyja veséje Peti számára csak ideiglenes megoldás, ugyanis még túl fiatal ahhoz, hogy a beültetett vese az élete végéig kitartson. A kérdés tehát most az, hogy mennyi időt nyer vele a következő transzplantációig. Most azonban nem szeretnének ezen rágódni, és Renáta jelenleg azzal foglalkozik, hogy egy boldog tinédzserkort biztosítson a fiának, akivel csatlakoztak a szervátültetettek ifjúsági csoportjához, a Trappancs Egyesülethez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top