nlc.hu
Életmód

Apja volt a parasportoló vesedonora

81 éves vesével él az 53 éves parasportoló Zsolt, édesapja volt a szervdonor

Édesapja is aktív életmódot folytat, ezért adhatta ő az életmentő szervet.
műtét

Szervánszky Zsolt, az 53 éves parasportoló a napokban ünnepelte veseátültetésének 6. évfordulóját. Bár ő még csak középkorúnak mondható, a veséje már inkább szépkorú, 81 éves, ugyanis az édesapja adta neki a szervet – írja a Blikk. Amikor kiderült, hogy transzplantációra van szükség, Zsolt édesapja és felesége is alkalmasnak bizonyult. Édesapja, aki akkor 75 éves volt, már a keresés során felajánlotta, hogy ha őt találják a legalkalmasabbnak, akkor ragaszkodik hozzá, hogy fia az ő veséjét kaphassa meg. Végül így is történt.

Valószínűleg rekorderek vagyunk, 70 év felett ugyanis már nem nagyon vállalnak élődonoros szervátültetést. (…) Édesapám azonban annyira erős és egészséges volt – és azóta is az – , hogy egyáltalán nem volt probléma” – mondta el Zsolt, akinek az új veséje szinte hozzáfiatalodott az ő szervezetéhez.

Meséli, amikor az átültetés utáni első ultrahangon megvizsgálták a szervet, akkor az orvos még azt mondta, látszik, hogy ez egy öreg vese, később azonban mintha megfiatalodott volna, a sejtek ugyanis szép-lassan cserélődnek, így a vese szó szerint megújul.

A vesetranszplantáció óta pedig sikert sikerre halmoz a jégkorongozó, snowboardozó Zsolt, beváltva ezzel az édesapjának – a műtét előtt – tett ígéretét.

Korábban már írtunk Noémiék megható történetéről, a kétgyermekes családanya ugyanis a férjének adta a bal veséjét. A házaspár tudta, hogy a vércsoportjuk azonos, de több vizsgálaton, keresztpróbán kellett átesniük ahhoz, hogy kiderüljön, működőképes lesz-e a transzplantáció. Bár ma már a korszerű gyógyszereknek köszönhetően nem szükséges annyira szoros egyezés a donor és a recipiens között, mint régen, még így is ritka, hogy nem vérrokonok között is létrejöhessen a donáció.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top