nlc.hu
Életmód

Férjétől kapott vesét, azóta joghurtfüggő lett

Férje veséjétől teljesen megváltozott Szilvi étrendje: joghurtfüggő lett a műtét óta, pedig korábban rá se tudott nézni

Amellett, hogy energikusabb lett a donorvesétől, megdöbbentő dologgal szembesült.
műtét,

Szilvi gyermekkora óta vesebeteg. Az utóbbi egy évben folyamatosan rosszabbodott az állapota, már csak a transzplantáció segíthetett rajta. Férje, István már a kapcsolatuk elején felajánlotta: ha eljön az idő, ő odaadja az egyik veséjét, szerette volna visszakapni azt az energikus nőt, akit még annak idején megismert. A műtét éppen a 25. házassági évfordulójuk napjára esett, május 23-ára. Történetüket akkor a Heti Napló mutatta be. Most, a vesetranszplantáció után 5 hónappal később ismét felkereste a házaspárt a műsor stábja.

Szilvi teste teljesen befogadta István veséjét, többé nincs szüksége dialízisre. „Még több energiám lett. Még teljesebb életet tudok élni” – árulta el. A házaspár a műtétet követően betartotta az orvosok által kötelezően előírt karantént, de most már újra járnak moziba, kirándulni és a barátaikkal is rendszeresen találkoznak.

István élete a műtét után egy héttel visszatért a rendes kerékvágásba, a mindennapokban egyáltalán nem érzi, hogy hiányzik egy szerve. 

A transzplantált embereknél gyakori, hogy a műtét után olyan ételt vagy italt is megszeretnek, amit korábban ki nem állhattak. Szilvivel is ez történt. „Soha nem szerettem a natúr joghurtot, a műtét óta viszont joghurtfüggő lettem” – mesélte a Heti Naplóban.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top