nlc.hu
Életmód

A Pilisi Parkerdő erdősítési programja Budapesten

Hamarosan sokkal több erdő lesz Budapesten

A főváros 10 százaléka erdő, de a terület kevesebb, mint a felét borítják sűrű fák. Ez az arány most háromnegyedre nő.

A Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő fővárosi erdőkben a folyamatos erdőborítással kezelt területek arányát az eddigi 42 százalékról 75 százalékra emelik – írja a napi.hu. A 2021-22-es ültetési szezonban Budapesten és közvetlen környékén 25 ezer facsemetét ültetett el a Parkerdő, ehhez jön a több tízmillió természetes úton kikelt facsemete. Az ültetés így döntően a faállományok biodiverzitásának növelését, illetve az erdők szerkezetének átalakításával kapcsolatos célokat szolgálta. Ebben különösen fontos szerepük van például a cserjék telepítésének, amelyek a pesti oldali első generációs erdők élőhelyfejlesztésében töltenek be fontos szerepet.

Erdő, kirándulás

Fotó: Neményi Márton

Budapest teljes területének 10 százaléka erdő, ennek több, mint kétharmadát, mintegy 3500 hektárt kezeli a cég. A vállalatnál már hosszú évtizedek óta a hagyományos erdészeti gyakorlattól eltérő, a városi körülményekhez illeszkedő és folyamatosan fejlődő kezelést folytatnak, amely mára Városierdő-fejlesztési Programmá nőtte ki magát – írják. Ennek köszönhetően ma a főváros budai oldalán az országos átlagnál lényegesen magasabb az idős, helyenként 200-250 évesnél is idősebb fákkal tarkított, különösen értékes élőhelynek számító faállományok aránya. A 2021-22-es szezonban a budai oldalon a legjelentősebb faültetések a XII., a pesti oldalon pedig a XVIII. kerületben történtek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top