Életmód

Budapesten bújnak el a vaddisznók a kirándulók elől

A városban terített asztal fogadja őket, és sokkal nyugodtabb környezetet találnak maguknak az elhagyatott részeken, mint az emberektől zajos Budapest környéki erdőkben.

A vaddisznók nem túl válogatósak, ha élőhelyet kell választani, ezért kevés olyan hely van Magyarországon, ahol nem fordulnak elő. Tartós megtelepedésükhöz csak elegendő víz és élelem, valamint pihenésre alkalmas bozótos terület szükséges.

A 24.hu arról ír, hogy a főváros budai, erdős-bokros részekkel határolt peremterületei pont megfelelnek a vaddisznóknak. Ezért szinte mindennapos, hogy a vadállatok Budapesten is felbukkannak.

Sőt, a Pilisi Parkerdő egy év alatt több mint száz vaddisznót fogott be és szállított el, de van egy olyan populáció, amelyik már el sem hagyja a várost.

A vaddisznók azért szeretik jobban Budapestet, mert rengeteg élelmet találnak kis területen, és megtanulták, hogy az ember jelenléte nem veszélyt, hanem ennivalót jelent. Másrészt az elhagyott külső telkek sokkal nyugodtabbak, mint a kirándulóktól, kutyáktól, gyerekektől lármás budai hegyek vagy a Pilis erdőségei.

Pontosan nem lehet tudni, hány vaddisznó élhet Budapesten, de ha összefutunk eggyel, közvetlen támadástól nem kell tartani. A gázolás azonban veszélyforrás lehet, hiszen ki számítana például a második kerületben egy konda felbukkanására.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top