nlc.hu
Életmód

Karbantartás miatt leáll a Zugligeti Libegő

Egy hónapig nem jár a Zugligeti Libegő

Karbantartás miatt majd csak júniustól lehet utazni a Zugligeti Libegőn.

Május 2-ától karbantartási munkálatok miatt nem közlekedik a Zugligeti Libegő – közölte a BKV a Facebookon. 

A munkálatok várhatóan június 3-ig tartanak, így a nyár első hétvégéjén – amely pünkösdhétfő miatt egy hosszú hétvége lesz –, már használhatják a kirándulók a libegőt. 

A Zugligeti Libegőt 1970. augusztus 20-án adták át. Az 1040 méter távolságot és 262 méter szintkülönbséget áthidaló kötélpálya már több mint 50 éve szállítja az utasokat. A sebessége a budapesti metróállomások mozgólépcsőinél is lassabb, mindössze 4 kilométer/óra sebességgel, folyamatosan halad. Így 12 perc alatt teszi meg az útját. Egyébként érdemes retúr jegyet venni, mert az élmény egészen más felfelé, mint lefelé haladva.

Utasok a Zugligeti Libegõn 2020. május 30-án

Utasok a Zugligeti Libegőn 2020. május 30-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Érdekesség, hogy annak idején ötletpályázatot írtak ki a nevére, hogy a János-hegyi kötélpálya név ne ijessze el az utasokat. Több tízezren adtak névjavaslatokat, maga a névadási kampány is segített a kezdeti népszerűsítésben. 

Egészen hajmeresztő neveket is ajánlottak, de szerencsére nem Hegyi-kopter, Űrbusz, Jánoshegyi Zümmögő vagy Huza-vona lett a libegő neve. Valójában a nyertes a Lebegő volt, ebből alkották meg a libegőt.

 

A BKV honlapja szerint a libegő egész évben, a hét minden napján várja az utasokat, kivéve a karbantartási napokon. Ezek a páros hetek hétfői napjai, kivéve ünnep- és munkaszüneti napokon.

Májustól augusztusig 10 órától 19 óráig van nyitva, egy felnőtt jegy 1200 forintba, a felnőtt retúrjegy pedig 1600 forintba kerül. A gyerekek 600 forintért libegőzhetnek, a gyerek retúrjegy ára 800 forint, három éves kor alatt viszont díjmentes a libegő.

Korábban már mutattunk öt érdekességet a Zugligeti Libegőről, ha pedig kimozdulnál Budapestről, ezt a 4 szuper vidéki libegőt ajánljuk. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top