nlc.hu
Életmód

Tippek halogatás ellen

Amit ma megtehetsz: 7 tipp krónikus halogatóknak

Rengeteg módszer van, amivel tehetünk a halogatás ellen, és ez jó is így, hiszen valószínűleg mindenkinek más válik be.

A halogatás problémája sokunk számára ismerős lehet, és az élet minden területén felbukkanhat, van, hogy az otthoni teendőket görgetjük magunk előtt, van, hogy a munkahelyi feladatokkal nem haladunk a leggyorsabb tempóban, vagy úgy általában nehezen hozunk meg döntéseket. A jó hír, hogy tudunk tenni az ellen, hogy egyre nagyobb teher rakódjon ránk amiatt, mert halogatunk, a Forbes coachok segítségével próbált utánajárni, milyen módszereket érdemes kipróbálni. 

Unatkozó nő az íróasztalnál

Fotó: Pexels

1. Egy nap, egy prioritás

Azokat a feladatokat vagyunk hajlamosak későbbre halasztani, amelyek 60-90 perc elmélyült munkát igényelnek. A szakértők azt tanácsolják, hogy válasszuk inkább ezeket a napi fő feladatnak, és ne fejezzük be a munkát addig, amíg ezt le nem tudjuk. Ha pedig olyan feladatod van, amely többórányi komoly munkát igényel, azt érdemes lebontani 90 perces részekre.

2. Viszlát, rossz szokások!

A halogatás az elkerülés egyik formája, és könnyen rossz szokásunkká válhat. Viszont ha ennek tudatában vagyunk, és sikerül tenni ellene, akkor nem kell majd ehhez a módszerhez folyamodni. A halogatást könnyebb leküzdeni, ha megszüntetjük a környezeti zavaró tényezőket, ha – ahogyan az előző pontban írtuk – részekre bontjuk a komolyabb feladatokat vagy megkérünk egy kollégát vagy egy ismerőst, hogy segítsen nekünk abban, hogy el tudjunk számolni az időnkkel, hogy jobban gazdálkodjunk azzal. 

3. A maximalizmus nem a barátod

A halogatás gyakran annak a jele, hogy belesétáltál a maximalizmus csapdájába. Ahhoz, hogy ezt a jövőben el tudd kerülni, először is azonosítani kell, hogyan és miért támasztottál magaddal szemben lehetetlenül magas követelményeket és irreális elvárásokat. Ez nem lesz könnyű, de egy olyan fontos lépés, amit nem lehet kihagyni. Ha úgy érzed, elvégezted az önismereti munkát, akkor teszteld magad, és kezdj bele egy feladatba anélkül, hogy 100 százalékig készen állnál vagy biztos lennél benne, hogy sikeres lesz, és ne ostorozd magad, ha nem úgy sülnek el a dolgok, ahogyan tervezted, hiszen senki sem tökéletes. 

4. Indulhat a sprint!

Persze nemcsak a nagyobb feladatokat vagyunk képesek elodázni, könnyen ringatjuk magunkat abban a hitben, hogy a kisebb feladatokat nyugodtan tolhatjuk magunk előtt, hiszen bármikor bele tudjuk passzírozni azokat a napunkba, és ennek gyakran az a vége, hogy elfeledkezünk ezekről. Ezért fontos, hogy beiktassunk a napunkba olyan negyedórákat, amikor letudhatjuk a gyors és könnyen elvégezhető feladatokat.

5. A munka nem játék?

Ha egy feladat unalmas, tedd szórakoztatóvá, játékszerűvé. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell komolyan venni a feladatot, sőt, érdemes egyszerre annyi időt belefektetni, amennyit csak tudunk, mert lehet, hogy később nehezebb lesz felvenni a fonalat, és érdemes mérlegelni, hogy milyen hátrányai lehetnek annak, ha nem haladnánk, illetve végeznénk vele bizonyos időre.  

Idős nő az íróasztal mellett telefonál

Fotó: Pexels

6. Ne félj a határidőktől! 

Az emberek azért halogatják a dolgokat, mert megtehetik, és a legtöbben nagy sebességbe kapcsolnak, amikor közeledik egy határidő. Egy hosszabb projektnél ez viszont olyan távoli lehet, hogy úgy érezzük, van még időnk, nyugodtan halogathatunk, és az utolsó pillanatban hirtelen nyakunkba szakad minden. Ezért érdemes a teljes időtartamra újabb, kisebb határidőket megszabni, haladjunk mérföldkövekként. 

7. Egy kis önismeret senkinek sem árt

Ahhoz, hogy tenni tudjunk a halogatás ellen, fontos tudni, hogy miért vagyunk rá hajlamosak, milyen okai vannak annak, hogy szeretjük magunk előtt görgetni a tennivalókat. Emellett persze az is fontos, hogy ne hasonlítgassuk magunkat másokhoz, ismerjünk meg magunkat, a munkastílusunkat, hogyan és mivel tudjuk motiválni magunkat, milyen mottók, mantrák segítenek, mik az erősségeink, és próbáljunk meg ezeket figyelmébe véve kialakítani egy mindenki számára elfogadható, jó munkatempót. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top