nlc.hu
Életmód

50. születésnapját ünnepli idén Vitalij Klicsko

Nehézsúlyú ökölvívóból Kijev polgármestere: 50. születésnapját ünnepli idén Vitalij Klicsko

Profi ökölvívó, a sporttudományok doktora és ráadásul Kijev polgármestere is. Nem mindennapi életút Vitalij Klicskóé.

Vitalij Volodimirovics Klicsko egykori nehézsúlyú profi ökölvívó jelenleg az ukrán főváros, Kijev polgármestere. Profi ökölvívóként a WBO, a WBC és a nagy tekintélyű RING magazin nehézsúlyú világbajnoka volt. Öccse, Volodimir Klicsko szintén korábbi nehézsúlyú ökölvívó volt, aki a WBO, a WBA, az IBF, az IBO és a RING magazin bajnoki címeit tudhatta magáénak.

A Klicsko-család:

Doktori cím megszerzésétől a profi ökölvíváson át Kijev első emberéig

Vitalij Volodimirovics Klicsko és öccse 1996-ban, az atlantai olimpia után kezdte meg profi pályafutását a hamburgi Universum Box Promtionnél, edzőjük Fritz Sdunek volt. A Klicsko-fivérek – sok más ökölvívóval ellentétben – nem csak a sportban látták a kiutat, ennek köszönhetően, még profi karrierjük megkezdése előtt doktori képesítést szereztek maguknak sporttudományokból.

Az ukrán sportoló megannyi siker és bajnoki cím bezsebelése után hát- és vállsérülésére hivatkozva 2005. november 9-én bejelentette, hogy a visszavonul az aktív ökölvívástól. Klicsko 2004-ben kezdett politizálni, amikor testvérével, Volodimirral közösen, nyíltan támogatták Viktor Juscsenko elnökké választását. Később támogatták Juscsenkót a narancsos forradalom alatt is, ezek után 2014-ben a Petro Porosenko Blokk színeiben Kijev polgármesterévé választották. Jelenleg is harcol hazájáért az ukrán-orosz háborúban.

Az idén 50 éves Klicsko még február elején jelentkezett a tartalékos hadseregbe. „Erős az ukrán nép. Hű marad magához ebben a szörnyű megpróbáltatásban. Ez egy szuverenitásra és békére vágyó nép, amely testvéreként tekint az orosz népre. Tudja, hogy lényegében ők nem akarják ezt a háborút. Az ukrán nép a demokráciát választotta. De a demokrácia egy törékeny rendszer. A demokrácia nem képes megvédeni önmagát, a polgárok akaratára, mindenki elkötelezettségére van szüksége ehhez. Alapvetően nincs demokrácia demokraták nélkül” – írta korábban egyik közösségi oldalán Klicsko.

Vitalij Klicsko 50. születésnapját ünnepli

Fotó: Anastasia Vlasova/Getty Images

Szakmai sikerek, zátonyra futott házasság

Hayden Panettiere és Volodimir Klicsko 2013-ban ismerték meg egymást, még abban az évben sor került az eljegyzésre is, egy évvel később pedig a színésznő már közös gyermeküket hordta a szíve alatt. Hayden ekkor 24, míg az egykori ökölvívó 38 éves volt. 2018-ban véget ért a kapcsolatuk, azóta a lányuk az édesapjával élt Ukrajnában. Az egyre súlyosbodó ukrán-orosz konfliktus miatt azonban úgy döntöttek a szülők, hogy a gyereknek biztonságosabb Amerika, így még a háború kitörése előtt elhagyta az országot.

(Nyitókép: Carsten Koall/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top