nlc.hu
Életmód

Egy megcsalt anya kérdése

Összeszedett valami csitrit, miközben otthon vártam rá az egyéves gyerekünkkel

„Szerettem volna egy nyugodtabb, stabilabb életet, szerető családot teremteni, miután hazaköltöztem Londonból. Ideális családot, a minta megvolt a részemről, szép családban nőttem fel, ezt szerettem volna továbbadni. Egy barátnőm bemutatott egy férfinek évekkel ezelőtt, és nem akartam húzni az időt, amiből már igen kevés állt rendelkezésemre a családalapításhoz. Gondoltam, a puding próbája az evés: odaköltöztem a férfihez. Már az elején is voltak furcsa kitörései, de úgy voltam vele, hogy adok egy esélyt, és nem lépek le az első akadálynál. Fél évig bírtam egy fedél alatt vele és a családjával, sajnos a férfit megszerettem közben. A munkalehetőség miatt visszaköltöztem a szüleimhez Pestre, a távkapcsolat persze nem működött köztünk, végül úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk együtt egy másik városban. Albérletbe költöztünk az osztrák határhoz, majd lakóterületen kívül vettünk egy kisebb telket. Nomád életet éltünk, közvilágítás, normális út szóba se került. Mindezt kárpótolta a friss levegő, a természet és a vadállatok. Biciklivel közlekedtem, azzal jártam dolgozni, amit nem szerettem, de kitartottam a családalapítás miatt. Összeházasodtunk, született egy gyerekünk, majd ahogy teltek a hónapok, újra egyetemre jártam, pedig pénzügyileg nem álltunk valami fényesen.

A férjem nem tett érte, hogy nekünk jobb legyen. A gyerekkel sem foglalkozott, és volt egy pont, amikor azt éreztem, hogy minden az én nyakamba szakadt. A ház fűtetlen volt, és nem volt szigetelve, az ablakok ősrégiek satöbbi. A kályhát is én építettem! Közben a férjemnek új munkahelye lett, ahol összeszedett valami csitrit, miközben otthon vártam rá az egyéves gyerekkel. A házaséletünk megromlott, és már semmi sem volt jó, csak enni és fürödni járt haza. Sunyiban pornóoldalakat nézett, és éreztem, hogy valami nincs rendben. Kijelentette, hogy átköltözik a másik szobába, és amikor próbáltam vele beszélgetni kettőnkről, akkor kiakadt, azt mondta, már egyáltalán nem is akar kettőnkkel foglalkozni. A kapcsolatunk végleg megromlott. Elköltöztem tőle, a házat eladtam, végül elváltunk, de az is rengeteg fájdalommal járt. Amiatt írok, hogy a bennem lévő feszültséggel és haraggal nem tudok megbirkózni. Azóta is az én vállamon van minden, a közös gyerekünkkel kapcsolatban is. Hogyan tudnék a mostani negatív érzéseimtől megszabadulni?”

– az olvasói levél egy megtört édesanya levele, aki erőt szeretne meríteni valahonnan, éppen ezért kérünk szépen minden olvasót, hogy ne ítélkezzen a kommentekben sem. Sosem lehet tudni, hogy akivel összekötjük az életünket, valóban jó és szerető partnerré válik majd az évek alatt. Hiába az intő jelek, sokakban él a remény, hogy lehet ebből még jó is. Olvasónk úgy tűnik, kiégett az életében meglévő gondok miatt, és erre van megoldás, bármennyire is kilátástalannak tűnik a helyzet.  Ha neked is van olyan mondanivalód, ami kikívánkozik belőled a párkapcsolatoddal kapcsolatban, ha a szexuális életed problémás, ha a randizással kapcsolatos tapasztalataidat osztanád meg, ha szeretnél konkrét segítséget kérni, akkor Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

A válással nem mindig ér véget a kapcsolathoz köthető gyász

A levélben egy bántalmazó kapcsolatról olvashatunk, és ez meg is magyarázza, hogy miért ennyire nehéz a levél írójának megbirkózni mindazokkal az érzésekkel, amikkel együtt él. Az, hogy ebből a mérgező, bántalmazó légkörből ki tudott lépni, sokakat erőt adhat. A fűtetlen házban, kellő anyagi és családi támogatás hiányában rendkívül nehéz lehetett olvasónknak megélni a mindennapokat. Ráadásul a gyerekhez sem kapott érdemi segítséget a férjétől. A válás is biztosan fájdalmas érzésekkel járhatott, a felelősség pedig azóta sem múlt el. A kérdés az, hogy a feszültséget és a haragot hogyan lehetne levezetni?

Minden olyan nőnek, aki átélt hasonlókat, fontos lenne elmennie egy pszichológushoz. Nem azért, mert gond lenne vele, hanem azért, hogy megértő, biztonságos környezetben kibeszélhessen magából minden fájdalmat, ami bennragadt. A szakember támogatása rengeteg erőt adhat, és ha emellett valamilyen sportban is le tudná olvasónk vezeti ezt a feszültséget, akkor hamarabb bekövetkezhet a lelki sebek gyógyulása. A sport, ha van rá mód, akkor inkább valamiféle harci sport legyen, női boksz akár, ne pedig futás vagy kardio: utóbbiak elősegítik az agyalást, míg az előbbinél büntetlenül lehet püfölni és kiadni a feszültséget. 

nő

Fotó: Getty Images

Bár olvasónk elvált, a gyász folyamatában valamiért megakadt, a düh és a harag kitöltik az életében azt az űrt, ami a szeretetlenséget mutatná meg – ebben is segíthet a pszichológus. A válás utáni gyász is hasonló ahhoz, mint amikor egy szeretett hozzátartozónkat elveszítjük, így hasonló fázisokon megyünk keresztül a szakítás-válás esetében is. Ennek a folyamatnak része a harag és a düh, a gyászoló keresi azt, akit hibáztathat a megélt veszteségért. Ez olvasónk esetében a volt férje, a megélt veszteség pedig az időt, gondoskodást és anyagiakat jelenti, amiket feleségként beleadott a házasságba. Az érzelmek azt is jelzik egyúttal, hogy elindult a folyamat, de még türelmes és kitartónak kell lenni ahhoz, hogy a végére érjen olvasónk. A szakember azért lehet jó, mert ennek a folyamatnak a felgyorsításában segíthet.

A válás utáni élet elrendezése azt is jelenti, hogy az új környezet és a világgal való kapcsolat átalakul, egyúttal megbékélünk a helyzetünkkel, sőt örömöt is találunk mindebben. Amikor olvasónk elérkezik idáig, akkor tudni fogja, hogy a gyásznak már a végére is, elfogadta mindazt, ami megtörtént. Az elfogadás nem azt jelenti, hogy mindent, ami történt olvasónk volt férjével, elfelejti, hanem inkább azt, hogy bekövetkezik majd egy döntés amellett, hogy ezekkel az érzésekkel már nem akar tovább a mindennapokban élni, elengedi ezeket. A harcok feladását jelenti ez a végső fázis, egyben eldöntjük, hogy már nem akarjuk rágni magunkat mindazon, ami megtörtént. 

A gyász folyamatának ritmusa egyénenként eltérő lehet, és nehéz elhinni, hogy egyszer majd nem gondolunk úgy a másikra, ahogyan a válás utáni időszakban. Átalakulnak az érzéseink, az életünk is más fordulatot vesz, idővel olvasónk újra megtalálja majd önmagában azt a valakit, aki a házassága előtt volt, csak most már erősebbé vált, érettebb lett és a kudarcot inkább tapasztalatként éli majd meg. Minél többet keresi olvasónk olyanok társaságát, akik szeretik, annál inkább jó úton jár ahhoz, hogy megtalálja azt a békét, amiben már nem a negatív érzések uralkodnak egyfolytában, hanem van benne nevetés és öröm is.

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top