nlc.hu
Életmód

Az Egészségügyi Világszervezet a gyerekek közében terjedő májgyulladásról

Már egy szomszédos országból is jelentettek ismeretlen eredetű májgyulladásos esetet

A betegség a gyermekek körében terjed.

Mint ahogyan arról mi is írtunk korábban, megugrott Európában a súlyos májgyulladást okozó fertőzések száma a gyermekek körében. Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) a napokban közleményt adott ki ezzel kapcsolatban, mint írják múlt hét csütörtökig legalább 169 ismeretlen eredetű heveny hepatitisz esetet jelentettek: Nagy-Britanniából és Észak-Írországból összesen 114-et, Spanyolországból 13-at, Izraelből 12-őt, az Amerikai Egyesült Államokban 9-et, Dániából 6-ot, Írországban 5-öt, Hollandiában 4-et, Olaszországban 4-et, Norvégiában 2-őt, Franciaországban 2-őt, Romániában és Belgiumban egyet-egyet.

A betegek egy hónapos és 16 éves közötti életkorúak, eddig tizenhét gyerek szorult májátültetésre; és egy haláleset is történt.

Gyermek fekszik egy kórházi ágyban

Fotó: Getty Images

Akut vírusos hepatitiszt okozó gyakori kórokozókat (hepatitis A, B, C, D és E vírusok) egyik esetben sem mutattak ki, ellenben legalább 74 betegnél detektáltak adenovírust, és azok közül az esetek közül, amelyeknél molekuláris tesztből származó információk állnak rendelkezésre, tizennyolcat F41 típusúként azonosítottak.

Ugyan az adenovírus-fertőzés lehet az egyik felelős, a WHO szerint a helyzet súlyosságát ez nem indokolja. Az adenovírusokról érdemes tudni, emberről emberre terjednek, és leggyakrabban légúti megbetegedéseket okoznak, de típustól függően más betegségeket is előidézhetnek, mint például gyomor-bélhurutot (gyomor- vagy bélgyulladást), kötőhártya-gyulladást, és cisztitiszt (húgyhólyag-gyulladást). Az adenovírusoknak egyébként több mint 50 olyan típusa létezik, amelyek fertőzéseket okozhatnak az emberben, és a korábban említett 41-es jellemzően hasmenést, hányást és lázat okoz, gyakran légúti tünetekkel kísérve, és ugyan immunhiányos gyermekeknél előfordulhat fertőzés esetén hepatitisz, eddig nem volt ismert, hogy egyébként egészséges gyermekeknél is májgyulladáshoz vezetne. 

A WHO azt javasolja az orvosoknak, hogy ha májgyulladásra gyanakszanak, teszteljék a gyerekeket adenovírusra, a szülőknek pedig azt, hogy figyeljék a gyerekeiket és ha gyanakszanak, forduljanak orvoshoz.

(via Telex)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top