nlc.hu
Életmód

Petíciót indított egy megözvegyült apa

Elvették az otthonápolási díj nagy részét egy özvegy férfitól, aki fogyatékkal élő fiáról gondoskodik

Az indoklás szerint ugyanis rendelkezik rendszeres jövedelemmel, ezért nem jár neki az összeg, amit korábban a felesége kapott.

180 ezer forint helyett csak 60 ezer forintot kap gyermekek otthongondozási díjaként egy pécsi férfi, aki egyedül neveli otthon beteg fiát, ugyanis az összegből levonják a 120 ezer forintos egészségkárosodási járadékot, amire azért jogosult, mert korábban uránbányában dolgozott. Az indoklás az, hogy utóbbi rendszeres jövedelem, ezért kell levonni a GYOD-ból. 

Csató Imre ezt igazságtalannak tartja, azt mondja, a pénz nem elég az élelmiszerre, a rezsire, a gyógyszerekre és a többi alapvető kiadásaikra. „Nem is gondolok másra, csak rá, hogy tisztességesen neveljem” – mondta az apa az RTL Híradónak

Fia, a 32 éves Dávid kiskora óta halmozottan sérült, és súlyos értelmi fogyatékossággal él, és az édesanya januári halála óta egyedül gondoskodik róla. Mivel Dávid 24 órás felügyeletet igényel, ezért Csató Imrének ott kellett hagynia a munkahelyét. Az elkeseredett férfi petíciót indított, annak érdekében, hogy ne vonják le a GYOD-ból az egyéb rendszeres jövedelmet. 

Az RTL az ügyben megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, válaszukban azt írták, hogy a GYOD annak jár, akinek nincs lehetősége teljes munkaidőben dolgozni, mert ez egy úgynevezett „jövedelmet pótló ellátás, amelynél alapelv, hogy a kieső jövedelmet csak egyféle jogcímen lehet pótolni”.

özvegy apa

Fotó: RTL Híradó

(via RTL.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top