Sokkal tovább friss marad a zöldség, ha így teszed a hűtőbe

Németh Orsi | 2022. Május 05.
A zöldségekkel egy gond van: viszonylag gyorsan megromlanak vagy fonnyadttá válnak. Az alábbi egyszerű praktikákkal azonban könnyebb őket tovább frissen tartani.

Nemcsak jobb minőségű és frissebb állagú lesz a megfelelően tárolt zöldség, de a tápértéke is tovább megmarad. Minden tévhittel ellentétben nem kell az összes élelmiszert hűtőben tárolni, sőt, soknak még kártékony is lehet.

A három legfontosabb tárolási elv

Ha a zöldségeket megmosva szeretnéd a hűtőbe rakni, akkor előbb töröld szárazra őket, vagy hagyd teljesen megszáradni a levegőn, egy konyharuhán.

Fotó: Getty Images/Anastasiia Krivenok

Zöldfűszerek

Mosás és szárítás után tegyük őket tiszta befőttes üvegekbe és tároljuk a hűtőben – hacsak nincs konyhakertünk, mert abban az esetben frissen szüreteljük ezeket a pompás zöldeket.

A hűtőben egy hétig állnak el:

borsmustár, bors, kelbimbó, karfiol, klementin, zöldbab, póréhagyma, saláta, sütőtök, uborka, cukkini.

2 hét? Ez sem probléma:

cékla, zeller, chili paprika, retek

Brokkoli

A brokkoli tárolása a lombos fára emlékeztető alakja miatt kissé problémás. A műanyag csomagolása kerülendő. Tekerd inkább körbe egy sütőpapírral, amit a tetején hajtogass be. Így nem veszi majd át a hűtőben felbukkanó esetleges szagokat.

Gomba

Ha csak úgy betesszük a hűtőbe, hamar megbarnul és szottyos lesz. Ha viszont papírtörlőbe csavarjuk és betesszük egy papírzacskóba, akkor akár napokig szép friss marad.

Őrizd meg a zöldségek frissességét papírtörlővel

Annyi a dolgod, hogy béleld ki vele a zöldségesfiókot, és arra helyezed rá a zöldségeket. Tárolás során a zöldségekből nedvesség párolog ki, míg a csupasz fiókban ez a nedvesség lecsapódik, és romlást elősegítő párás közeget teremt, a papírtörlő magába szívja azt, így a zöldségek is tovább maradnak frissek.

Ne tegyél egymás mellé zöldséget és gyümölcsöt

Exit mobile version